Skip to main content
logo for klog kost

5 sunde grunde til at spise chili

{snippet pagead}

3. Hjertet

En undersøgelse i 2012 fra Chinese University i Hong Kong viste at capsaicin påvirker hjertekar-systemet på to måder. Det sænker kolesteroltallet ved at reducere ophobning af kolesterol i kroppen og øge udskillelsen. De blokerer også virkningen af et gen, der får arterierne til at sammentrækkes. Den blokerende virkning tillader mere blod at strømme gennem blodkarrene.

4. Tarmkræft

En undersøgelse i 2014 fra University of California, San Diego School of Medicine, viste,  at capsaicin aktiverer en receptor på celler, der forer tarmene og dermed udløser en reaktion, der i sidste ende reducerer risikoen for kræft.

Receptoren TRPV1  aktiveres af epitelceller i tarmene kaldet EFGR, der er en vigtig drivkraft for celledeling.

I et forsøg med mus, der var genetisk udviklet til at udvikle kræfttumorer i tarmen og derefter blev fodret med capsaicin, blev kræftvæksten markant mindre samtidig med at musene levede 30 procent længere.

5. Forbrænding

Pep dine retter op med rigelige mængder chili og smid fedtet - uden at spise mindre. Det er konklusionen efter et forsøg, der viser, at capsaicins påvirkning af TRPV1 også forøger forbrændingen.

Ifølge undersøgelsen i 2014 fra University of Wyoming viste museforsøg, at capsaicin kan stimulere termogenese og energiforbrænding ved at aktivere receptorer i hvide og brune fedtceller.

{module also slank}

"Vores forsøg afslørede, at capsaicin sætter gang i TRPV1, der undertrykker fedme forårsaget af en fedtrig kost," forklarer Vivek Krishnan, der er er medforfatter på undersøgelsen.

I forsøget, hvor 0,01 procent af den fedtrige kost bestod af capsaicin, forhindrede chilistoffet vægtforøgelse hos vildtype-mus, men ikke hos mus, der genetisk manglede TRPV1.

"Endvidere ændrede capsaicin ikke musenes føde- eller vandindtagelse, selvom det øgede stofskiftet og energiforbrændingen," forklarer Krishnan.

{snippet pagead}

chili, smerter