Søg på Klog Kost

Stoffer i chilier og andre stærke krydderier ser ud til at beskytte  od tidlig død og alvorlige sygdomme.Stoffer i chilier og andre stærke krydderier ser ud til at beskytte od tidlig død og alvorlige sygdomme.

Spis chili og lev længere uden kræft og hjertesygdom

Chili-Klaus har udsigt til et længere liv end de fleste, hvis han fortsætter med at spise chilier og andet stærk mad.

 

Stærkt krydret kan nemlig ikke bare få dig til at føle, at din mund brænder eller til at svede. En ny undersøgelse tyder på, at hvis du regelmæssigt spiser krydret mad, så nedsætter du risikoen for at dø af såvel kræft som hjertekarsygdom

Den kinesiske undersøgelse fra Akademiet for medicinske videnskaber er baseret på næsten en halv million kinesere, der er blevet fulgt i gennemsnitligt 7,5 år efter at de mellem 2004 og 2008 to gange udfyldte spørgskemaer om deres madvaner. Hvor meget kød, grøntsager, frugter, krydderier og alkohol de spiste dagligt?

Resultaterne er offentliggjort i The BMJ, hvor forskerne konstaterer at en daglig kost med stærke krydderier som chili, pebre eller jalapenos medførte en lavere risiko for at dø af kræft, iskæmisk hjertesygdom og luftvejssygdomme.

Mange tidligere undersøgelser har vist helbredsmæssige fordele ved krydderier som rød peber, og andre har vist, at capsaicin, der især findes i chilipebre, kan have gavnlige effekter i forhold til både fedme og hjertekarsygdomme.

Men selvom disse undersøgelser tyder på, at krydderier spiller en rolle for helbredet, er der i øjeblikket ikke nogle deciderede beviser for effekten af ​​krydret mad på dødsrisikoen af specifikke sygdomme.

Den kinesiske undersøgelse har siden 2004 fulgt i alt 487.375 deltagere i alderen mellem 30 og 79, der regelmæssigt blev undersøgt. 

I alt 20.224 dødsfald blev registreret under opfølgningsperioden o her konstaterede forskerne, at deltagere, der spiste krydret mad 3-7 dage om ugen var 14 proccent mindre tilbøjelige til at være døde end deltagere, der spiste krydret mad mindre end en gang om ugen.

Og selv deltagere, der kun spiste krydret mad én eller to gange om ugen havde en 10 procent reduceret risiko for at dø sammenlignet med deltagere, der spiste krydrede fødevarer mindre end en gang om ugen.

Hjerte-kar | 22. mar 2021

Så meget øger stegt mad risikoen for hjertekar-sygdom

De færreste danskere spiser et aftensmåltid, hvor intet af maden er stegt, men udover at…

Hyppig indtagelse af krydret mad var også forbundet med en lavere risiko for at dø af kræft, iskæmisk hjertesygdom og luftvejssygdomme. Denne reducerede risiko var mere fremtrædende blandt kvindelige deltagere end mandlige deltagere.

Forskerne konstaterede, at de mest anvendte krydderier var friske og tørrede chilipebre. Deltagere, der jævnligt spiste frisk chili havde en nedsat risiko for at dø af kræft, iskæmisk hjertesygdom og diabetes.

"Mulige mekanismer kunne involvere biotilgængelighed af bioaktive ingredienser og næringsstoffer i krydret mad, men yderligere undersøgelser er nødvendige for at bekræfte vores resultater" understreger forfatterne.

Tags: chili, capsaicin