Søg på Klog Kost

25 procent ekstra sukker svarer til 50 ekstra sukkerknalder dagligt - og har tilsyneladende betyde forringet fertilitet og øget dødelighed.

Sukker dræber hunmus og gør hanmus infertile

 

Tre sukkerholdige dåsecolaer dagligt oveni en almindeligt sund kost øger kvinders dødsrisiko til det dobbelte, mens mænds styrke og evne til at få børn falder med en fjerdedel.

Det viser et chokerende museforsøg fra University of Utah, hvor forskere fulgte 158 mus i et mere naturligt miljø, hvor hanmusene skulle kæmpe for territorier og mad.

Musene blev placeret i "musestalde" med en række redekasser. Forskerne siger at det tillod musene at bevæge sig naturligt rundt og finde hjælpere samt udforske de områder, de ønskede.

Musenes blev opdelt i grupper, hvor den ene halvdel fik hvad der svarede til en sund diæt for et menneske, mens den anden gruppe fik 25 procent ekstra sukker.

Musene blev fodret med en diæt bestående af en hvede-majs-sojabønne blanding tilsat vitaminer og mineraler. Den anden gruppe fik 25 procent mere sukker blandet i deres mad - halvt fruktose og halvt glukose. Mus i en kontrolgruppe blev fodret med majsstivelse i stedet for de tilsatte sukkerarter.

Både høj-fructose majssirup og bordsukker (saccharose), er halvt fruktose og halvt glukose.

"Vores resultater viser, at den mængde tilsat sukker, der i dag betragtes som sikker har dramatisk negative indvirkninger på pattedyrs sundhed," siger forskerne i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

Svarer til indavl

"Det viser de negative virkninger af tilsat sukker på menneske-relevante niveauer," siger biologiprofessor Wayne Potts, der er undersøgelsens hovedforfatter. Han siger at tidligere undersøgelser, hvor forskere har fodret mus med store doser sukker ikke har gjort det i et forhold, som svarer til de mængder sukkerholdige drikkevarer, bagværk og slik, mange mennesker spiser.

"Jeg har reduceret mængden af raffineret sukker og opfordret min familie til at gøre det samme," fortæller han om sin reaktion på resultaterne.

Undersøgelsen viste, at de 25 procent ekstra sukker - 12,5 procent dextrose (den industrielle navn for glucose) og 12,5 procent fruktose - var lige så skadeligt for musenes sundhed som hvis de havde været indavlet afkom af fætre og kusiner.

"Dette er en følsom test af sundhed og livskraft," siger Potts og bemærker, at han har brugt den samme test i en tidligere undersøgelse for at vise, hvordan indavl påvirker mus sundhed.

"En fordel ved denne analyse er, at vi får den samme udlægning uanset om vi tester indavl eller tilsat sukker," siger Potts.

Resultaterne af undersøgelse viste at:

  • Efter 32 uger var 35 procent af hunmusene, der var fodret med ekstra sukker. Det var det dobbelte af dødeligheden i kontrolgruppen. Der var ingen forskel hos hanmusene.
  • Hanmus på ekstra sukker havde 26 procent færre områder, som de kontrollede end hanmus på en kontrolkost.
  • Hanmus på ekstra sukker producerede 25 procent færre unger end kontrol-hannerne - viste en genetisk analyse af afkommet.

Til gengæld fandt undersøgelsen ingen forskel mellem musene på en normal kost og musene med 25 procent tilsatte sukker, når det kom til fedme, fastende insulinniveau, fastende glukose eller fastende triglycerider.