Søg på Klog KostNogle typer sukker er værre for helbredet

Forskellige typer sukker har forskellig betydning for din risiko for kronisk sygdom.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra universitetet i Barcelona, hvor forskere har fodret rotter med hhv. glukose og fruktose i en periode på otte uger, hvilket i mneneskeliv ville svare til seks år.

Hunrotter fik en flydende opløsning af enten glukose (en form for sukker, der findes naturligt i kroppen efter nedbrydning af kulhydrater) eller fruktose (sukker, der findes i frugt og frugtsaft) som tilskud til deres normale diæt af fast føde.

Rotterne blev sammenlignet med en kontrolgruppe af rotter, der kun fik almindeligt drikkevand i tillæg til deres amindelige føde.

Efter de otte uger konstaterede forskerne, at selv om begge sukker-grupperne indtog flere kalorier end kontrolgruppen, var den samlede kalorieindtagelse i glukose-gruppen højere end hos de rotter, der fik fruktose. 

Overvægt | 16. jan 2015

8 madråd til at slippe af med mavefedtet

Fedt på maven er livsfarligt fordi det lægger sig omkring organerne og øger risikoen for…

Men det mest overraskende var, at "på trods af denne forskel, var det kun fruktose, der medførte en betydelig stigning i den endelige kropsvægt," skriver forskerne.

Ud over at have taget mere på havde fruktose-gruppen også flere markører for vaskulær sygdom og leverskader end glukose-gruppen. Det indebar høje niveauer af triglycerider, forøget levervægt, nedsat fedtforbrænding i leveren (en faktor, der kan bidrage til fedtlever) og nedsat afslapning af aorta, hvilket kan påvirke blodtrykket.

Disse resultater tyder på, at en stigning i mængden af ​​kalorier på grund af sødemidler ikke er den eneste faktor, der har betydning for helbredet. Typen af ​​sukker kan også spille en rolle for risikoen for at få hjertesygdomme, diabetes og andre kroniske sygdomme, konstaterer forskerne, der har fået deres undersøgelse offentliggort i tiddskriftet American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology.