Derfor har sukker overmandet vores hjerne
Ville du spise sukker, uanset om det var sødt eller surt. Svaret på det måske dumme spørgsmål er ja, hvis du er sulten nok.
Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har forsøgt at finde ud af hvor meget kalorierne - altså energien - betyder for vores sukkerglæde.
Ren sukker er koncentreret energi for kroppen, men hvis vi stod over for valget mellem sødt smagende sukker uden kalorier eller dårligt smagende sukker med sædvanlig mængde kalorier, hvad ville vi så vælge.
Det har forskere fra Yale University testet i museforsøg, der viser, at hjernen ikke kun er styret af vores smagssans. Faktisk har sukker sin store magt på grund af både smagen og det høje energi-indhold.
"Det viser sig at hjernen faktisk har to adskilte sæt neuroner til at behandle sødme- og energi-signaler," siger Ivan de Araujo fra John B. Pierce Laboratorium og ledende forfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature Neuroscience.
"Hvis hjernen får valget mellem en god smag uden energi, eller dårlig smag med energi vælger hjernen energien."
Både den søde smag og næringsstoffer registreres af striatum, en gammel region af hjernen involveret i behandlingen af belønninger. Mennesker har en sød tand for at sikre, at vi spiser nok til at give vore store hjerner nok kalorier til at fungere med maksimal effektivitet.
Men Yale-forskernes studie af hjernerne hos mus viste imidlertid, at signalerne for smag og næringsstoffer behandles i to separate områder af striatum, kaldet henholdsvis den ventrale og dorsale del. Signaler om smag behandles i den ventrale striatum, mens næringsværdi behandles i den dorsale striatum.
Og forsøget viste at musenes dorsale del havde overtaget, når de skulle vælge mellem sukker, der var ændret til at smage surt, eller sukker, der var uden kalorier.
{module also sukker}
Ved hjælp af en teknik kaldet optogenetics, hvor aktive neuroner lyser op, viste den dorsale striatum sig at være den mest aktive, som tegn på at musene foretrak den dårligt smagende, men energirige sukker.
"Det sukker-reagerende kredsløb i hjernen er derfor fastsat til at prioritere kalorier frem for smag," siger Iraujo, der håber, at undersøgelsen kan hjælpe med at udvikle nye metoder til at bremse sukker-afhængighed.