Søg på Klog Kost

Høj fruktose majssirup udvindes ved en hemmelig proces fra majsstilke.Høj fruktose majssirup - HFCS - udvindes ved en hemmelig proces fra majsstilke. HFCS får skylden for fedmeepidemien i USA og medfører en markant højere dødelighed hos hunmus i forhold til almindeligt sukker.

Amerikansk sødemiddel fordobler måske kvinders dødelighed

Kvinder lever måske meget kortere end mænd, hvis de spiser kager og andre desserter, der indeholder høj fruktose majssirup.

 

Også deres fertilitet risikerer at blive ringere, hvis man kan overføre resultaterne af et nyt museforsøg, hvor forskere fra University of Utah har sammenlignet effekterne af almindeligt sukker og høj fruktose majssirup.

Høj fruktose majssirup (HFCS - High Fructose Corn Syrup) har siden 1970erne været det mest brugte sødemiddel i den amerikanske fødevareindustri og har fået skylden for den fedmeepidemi, der hærger staterne.

I EU er HFCS kvotebelagt, så det samlede forbrug indtil 2017 ikke må overstige fem procent. Men derefter bliver markedet frit og fedmeforskere frygter, at vi vil opleve den samme fedmepidemi i Europa.

Per Bendix Jeppesen, der forsker i diabetes og fedme på Århus Universitet, er, ifølge en artikel i Jyllands-Posten tidligere i år, særligt bekymret for, at sodavandsproducenterne vil tage den billigere sukkertype til sig.

"Med det sodavandindtag som vi har i EU, så vil det få store konsekvenser for folkesundheden," sagde han til avisen.

Mens almindeligt bordsukker indeholder lige store mængder af fruktose og glukose, er fordelingen i HFCS 55 procent fruktose og 45 procent glukose. Og fruktose er sødere end glukose.

Bordsukker er et såkaldt disaccharid, hvor fruktose og glukose er kemisk bundet til hinanden. Men i HFCS er molekylerne til gengæld adskilte og kaldes monosaccharider. Det gør det lettere for kroppen at optage fordi enzymer i fordøjelseskanalen ikke først skal adskille molekylerne.

Adskillige undersøgelser har vist at mennesker, der spiser meget mad med HFCS har flere stofskifte-relaterede problemer som fedme og diabetes, men ofte piser disse mennesker også meget mad med almindeligt sukker.

Derfor har den nye undersøgelse forsøgt at sammenligne effekten af de to sukkertyper.

"Dette er den mest robuste undersøgelse, der viser at der er en forskel mellem høj-fructose majssirup og bordsukker i doser, der svarer til hvad mennesker spiser," siger biologiprofessor Wayne Potts, der er medforfatter på den ny undersøgelse, som forventes offentliggjort i marts 2015 i tidsskriftet The Journal of Nutrition.

"Vores tidligere arbejde og masser af andre undersøgelser har vist, at tilsat sukker generelt er dårligt for dit helbred. Så start med at reducere det tilsatte sukker generelt. Se så på hvilken type sukker, der er i madvarerne og nedsæt forbruget af produkter med HFCS," siger James Ruff, undersøgelsens hovedforfatter og post.doc i biologi.

Den nye undersøgelse er den seneste i en serie, der anvender en ny, følsom gifttest udviklet af Potts og kolleger. Det gør det muligt for husmus at konkurrere i et seminaturligt miljø, som forskerne kalder "muse-stalde".

I 2013 viste en undersøgelse, at når musene i musestaldene blev fodret med enten en kost med 25 procent kalorier i form af tilsat fructose og glucose monosaccharider, var hunnernes dødelighed dobbelt så høj som en gruppe, der fik 25 procent kalorier fra stivelse. Og hanmusene var en fjerdedel mindre tilbøjelige til at kontrollere deres territorium og reproducere.

Ingen forskel hos hanmus

Den nye undersøgelse har sammenlignet to grupper af mus, der blev fodret med en sund kost med 25 procent kalorier fra sukker. En gruppe spiste en blanding af fruktose-glukose monosaccharider som dem i HFCS, mens den anden gruppe spiste saccharose (bordsukker).

Resultaterne viste at hunmus på HFCS-kosten havde dødelighed, der var 1,87 gange højere end hunmus, der spisete en kostmed almindeligt sukker. De producerede også 26,4 procent færre unger.

Undersøgelse fandt til gengæld ingen forskelle hos hanmus på de to diæter i form af overlevelse, reproduktion eller evne til at konkurrere om territorium.

Potts mener at hunmusene, der spiste HFCS kan være mere tilbøjelige til at dø end hanmus, fordi de gennemgår en meget mere udmarvende stofskifte-proces i sådanne undersøgelser: Allerede den dag, hvor de føder, parrer de sig igen og bliver gravide med et nyt kuld, så de plejer et kuld, mens de er drægtige med et andet kuld.

Forskerne fandt til gengæld ingen kønsforskelle mellem musene på de to diæter, når det kom til fødeindtagelse, vægtstigning eller glukose tolerance. Almindeligt sukker nedbrydes til fruktose og glukose monosaccharider før kroppen optager det. Så uanset hvad der forårsagede den højere dødelighed og lavere reproduktion hos hunmus på HFCS, så er det sket på et tidspunkt før kroppen har optaget sukkeret - ikke når de to monosaccharider først er kommet ind i blodbanen, lever eller hjernen, pointerer Ruff.

"Så vi spekulere i, om de forskellige former for sukker kan påvirke forskellige mikrober i musenes tarme. Tidligere undersøgelser har vist, at forskelle i tarmfloraen er forbundet med stofskiftesygdomme både hos gnavere og mennesker. Det er muligt, at forskellige sukre påvirker tarmbakterier mere end andre."

En række tidligere undersøgelser af både mus og mennesker har fobundet fruktose til stofskifteproblemer som insulinresistens, fedme og unormale kolesterol- og triglyceridniveauer. Ifølge Ruff konkluderede disse undersøgelser, at HFCS er værre end almindeligt sukker, selvom de kun sammenlignede sukker med fruktose og ikke HFCS.

Og "de få tidligere undersøgelser har anvendt meget højere doser af sukker, der ikke er særligt relevante for mennesker, og virkningerne var svag eller lille," siger Potts.

I den amerikanske kost er 44 procent af det tilsatte sukker saccharose (alm. sukker), 42 procent er HFCS og de resterende 14 procent omfatter honning, melasse, juice koncentrater og agave - som alle også kombinerer fruktose og glukose og er kendt som dextrose. Alligevel udgør HFCS på verdensplan kun omkring 8 procent af det tilsatte sukkerforbrug.

Men efter 2017 risikerer det tal at stige drastisk, når EUs kvote for HFCS ophæves og alle fødevareproducenter uhæmmet kan bruge sødemidlet.