Søg på Klog KostSukker forringer unges hukommelse

Måske er det kun unge og ikke voksne, der får helbreds- og hukommelsesproblemer ved at indtage colaer fyldt med sukker.

 

Det kunne i hvert fald et nyt forsøg fra University of Southern California (USC) tyde på. Her harr forskere undersøgt sammenhængen mellem en kost med et højt sukkerindhold enten i form af almindeligt sukker (sukrose) eller glukosesirup med et højt fruktose-indhold, der især i USA er almindeligt i mange drikke- og fødevarer.

Forskernes undersøgelse er baseret på forsøg med rotter, der fik fri adgang til at drikke så meget af de sukkerholdige drikke som de ville, hvorefter deres evne til at finde rundt i en labyrint blev testet.

Forsøget viste at især glukose-siruppen med det høje fruktose-indhold påvirkede de unge rotter, der havde en alder svarende til teenage-alderen hos mennesker, fik problemer med hukommelsen, havde tendens til hjernebetændelse og præ-diabetes, som er en tilstand, hvor risikoen for at udvikle diabetes er nærliggende.

De samme problemer ramte ikke voksne rotter, der indtog de samme mængder sukker, som svarer til de mængder mange unge drikker i deres daglige mængder cola. Heller ikke de unge rotter, der ikke fik sukker i kosten havde ovenstående problemer.

Sårbar hjerne

"Hjernen er særligt sårbar over for kostens påvirkninger på vigtige tidspunkter af udviklingen som puberteten," siger Scott Kanoski, der er lektor ved USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences og medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Hippocampus

Omkring 35 til 40 procent af rotternes kalorieindtag var fra sukker eller høj-fruktose glukosesirup. Til sammenligning udgør tilsat sukker omkring 17 procent af det samlede kalorieindtag hos teenagere i USA i gennemsnit.

Rotterne blev derefter testet i labyrinter, der skulle undersøge deres rumlig hukommelse. Unge rotter, der havde indtaget sukkerholdige drikkevarer, især høj-fruktose glukosesirup, klarede sig dårligere i testen end nogen anden gruppe - hvilket kan være resultatet af neuroinflammation påvist i hippocampus, fortæller Kanoski.

Hippocampus er en del af tindingelappen placeret dybt inde i hjernen, der styrer dannelsen af hukommelse. Mennesker med Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme har ofte skader på hippocampus.

"En kost med et højt indhold af tilsat sukker kan ikke kun føre til vægtøgning og metaboliske forstyrrelser, men kan også have negativ indflydelse på vores neurale funktion og kognitive evner," siger Kanoski, der sammen med kollegerne planlægger forsøg, der jan vise hvordan simple sukkerarter monosaccharider påvirker hjernen.