Søg på Klog Kost

Kunstige sødemidler kan medføre overvægt og diabetes.Kunstige sødemidler kan medføre overvægt og diabetes.

Derfor gør kunstige sødemidler dig fed

Kunstige sødemidler kan medføre overvægt og diabetes, selv om de faktisk fremhæves eller markedsføres med det modsatte formål.

 

Nye undersøgelser tyder nemlig på at de kan fremskynde udviklingen af glukose intolerance, overvægt og diabetes, og de gør det på en overraskende måde: ved at ændre sammensætningen og funktionen af tarmfloraen - de milliarder af bakterier, der holder styr på vor mavetarm-system.

Det viser en ny undersøgelse fra Weizmann Institute of Science Department of Immunology i Israel offentliggjort i tidsskriftet Nature, hvor forskere med Dr. Eran Elinav i spidsen siger, at den udbredte brug af kunstige sødemidler i drikkevarer og fødevarer, blandt andet kan bidrage til den fedme- og diabetesepidemi, der i de sidste årtier har ramt det meste af verden.

I årevis har forskere undret sig over den kendsgerning, at kaloriefattige kunstige sødestoffer ikke synes at hjælpe med vægttab, og at nogle undersøgelser tilmed tyder på, at de ligefrem kan have den modsatte effekt.

Forskernes forsøg med mus viser, at kunstige sødestoffer, selvom de ikke indeholder sukker har en direkte effekt på kroppens evne til at udnytte glukose. Glukoseintolerance menes generelt at opstå, når kroppen ikke kan klare store mængder af sukker i kosten og er det første skridt på vejen til en række metaboliske problemer og diabetes.

Forskerne gav mus de tre mest almindeligt anvendte kunstige sødestoffer opløst i vand i mængder, der svarer til dem, som tillades af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA).

Disse mus udviklede i højere grad glukoseintoleranse end mus, der drak vand eller ligefrem sukkervand. I gentagelser af eksperimenteret med forskellige typer af mus og forskellige doser af de kunstige sødemidler fik man de samme resultater - stofferne medførte oftere glukoseintolerance.

Dernæst undersøgte forskerne en hypotese om, at tarmens mikrobiota er involveret i dette fænomen. De troede, at bakterierne kan gøre dette ved at reagere på de nye stoffer som kunstige sødestoffer, som kroppen selv kan ikke genkende som "fødevarer."

Slankekure | 29. dec 2013

10 madråd, der kan slanke dig

Har du erkendt at omfattende slankekure og timevis af motion er mere end du orker, så…

Faktisk absorberes kunstige sødemidler ikke i mave-tarmkanalen, men når de passerer den støder de på billioner af bakterier i tarmen mikrobiota.

Da forskerne behandlede mus med antibiotika for at udrydde mange af deres tarmbakterier resulterede det i at glukosemetabolismen forblev fuldt funktionsdygtig, selv om musene fik den kunstige sødestoffer.

Og da de dernæst overførte mikrobakterier fra mus, der havde fået kunstige sødestoffer, til "kim-fri" eller sterile mus medførte det at de også fik glukoseintolerance.

Ændrer også tarmflora hos nogle mennesker

Dette var i sig selv det afgørende bevis for at tarmbakterier er direkte ansvarlige for de skadelige virkninger for deres værts stofskifte.

Forskerne konstaterede endda, at inkubering af mikrobiota uden for kroppen sammen med kunstige sødemidler, var tilstrækkeligt til at inducere glukoseintolerance hos sterile mus.

Høj fruktose majssirup udvindes ved en hemmelig proces fra majsstilke.
Sukker og sødemidler | 07. jan 2015

Amerikansk sødemiddel fordobler måske kvinders dødelighed

Kvinder lever måske meget kortere end mænd, hvis de spiser kager og andre desserter, der…

En detaljeret analyse af musenes mikrobiota afslørede dybtgående ændringer i deres bakteriekultur, herunder nye mikrobielle funktioner, der er kendt for at medføre en tilbøjelighed til fedme, diabetes og lignende problemer hos både mus og mennesker.

Spørgsmåler er om den menneskelige tarmflora fungerer på samme måde?

De gennemførte derfor dernæst et kontrolleret forsøg, hvor de bad en gruppe frivillige, der ikke normalt spiste eller drak kunstigt sødede fødevarer, om at gøre det i en uge, og derefter gennemgå test af deres blodsukkerniveau og ændringer af tarmens bakteriekultur.

Resultaterne viste, at mange - men ikke alle - deltagere var begyndt at udvikle glukoseintolerance efter blot en uge på kunstige sødestoffer.
Sammensætningen af deres tarmflora forklarede forskellen: forskerne opdagede hos nogle en type tarmbakterier, der forårsager glukoseintolerance når de udsættes for sødestoffer.

Dr. Elinav mener, at visse bakterier i tarmene hos dem, der udviklede glukoseintolerance reagerede på de kemiske sødestoffer ved at udskille stoffer, som derefter fremkaldte en inflammatorisk reaktion, der ændrer kroppens evne til at udnytte sukker.

"Vores individuelle blanding af tarmbakterier er en væsentlig faktor for hvordan den mad, vi spiser, påvirker os - og her er især kunstige sødestoffer indflydelse spændende. Deres påvirkning af tarmfloraen har en tendens til at udvikle lidelser, som de blev designet til at forhindre, hvilket kræver en revurdering af nutidens massive, ukontrollerede forbrug af disse stoffer," siger dr. Elinav.