Søg på Klog Kost

Du kan tabe dig af at spise is

Nyd din is i sommervarmen med god samvittighed. Du kan faktisk både tabe dig og få dækket vigtige næringsbehov med en portion is.Har du brug for en god undskyldning for at spise en ekstra portion is i sommervarmen, så kan vi berolige dig med at der er både videnskabelig og næringsmæssig belæg for at spise is.

For selv om is kan være fed, så er der til gengæld mange andre næringsfordele ved isen, som mange voksne ikke får i den daglige kost.

Først og fremmest er is lavet på mælk og dermed fuld af calcium, der er vigtig for knogledannelse. For lidt calcium kan medføre knogleskørhed og da mange voksne stopper med at drikke mælk, kan det være nødvendigt at finde andre kilder til calcium.

Den anbefalede daglige dosis er på 800-1000 mg og en portion is på 200 gram vil typisk indeholde 300 mg, så dermed er du godt på vej til at få dækket dit daglige behov.

Ikke alene er calcium godt for knogler og tænder, det spiller også en rolle for vægtkontrol. Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem reduceret vægt med en passende, daglig indtagelse af calcium. Når kroppen ikke får en tilstrækkelig mængde calcium, får det fedtceller til at fylde mere ved at lagre fedt. Men det er kun hvis du ikke får tilstrækkeligt calcium i den daglige mad, at du kan påstå at du spiser is for at tabe dig.

Hvis du ellers vil have dækket dit daglige calcium-behov, skulle du spise et par skiver ost. Ost indeholder typisk over 1000 milligram calcium pr 100 gram.

Vigtige vitaminer

Is indeholder flere vitaminer, som A-vitamin, B2- og B12-vitamin og D-vitamin.

Vitamin A er vigtig for en sund hud, knoglemetabolisme og immunfunktion. Vitamin A er også meget vigtig for nethinden, hvilket er vigtigt for at øjet fungerer i svagt lys og kan se i farver.

Din krop bruger B2- og B12 vitamin, til at skabe nye blodceller og reparere nervevæv og de er vigtige for energi-omsætningen samt for at nedbryde og kulhydrater i kroppen. Da de er vandopløselige lagres de ikke i kroppen, så det er vigtigt at få disse vitaminer dagligt.

D-vitamin er også vigtigt for knoglerne. Et nyt studie, der netop er præsenteret i European Journal of Clinical Nutrition, viser at svage ældre har en 30 procent højere risiko for at dø tidligere hvis de spiser for lidt D-vitamin.

Is er også en god kilde til proteiner, som er vigtige for knogler, muskler, hud og hår. Hår og negle er alene lavet af proteiner, der også er vigtige for reparation og opbygning af væv. Et dagligt tilskud af protein er vigtigt, da det ikke lagres i kroppen.

Gavnligt for fertiliteten

Is kan også være vigtigt hvis du vil have børn. En undersøgelse fra 2007 viste at kvinder der spiste flødeis eller drak fed mælk havde en større chance for at blive gravid, mens kvinder der spiste kalorielet is havde en højere risiko for at blive infertile.

Studiet viste at hvis en kvinde spiste en portion is dagligt, faldt hendes risiko for infertilitet på grund af ægløsningsproblemer med 27 procent.

Hvis kvinder til gengæld spiste to eller flere portioner kalorielette is dagligt steg deres ægløsningsproblemer med 85 procent.

Så hvis du vil have børn, så er det med at spise fed is dagligt.

Men hvis du ikke prøver at blive gravid, er det formentlig sundere at spise kalorielet is, hvis du gør det hver dag.