Søg på Klog Kost

Mælkestof kan hindre at du bliver fed

Mælk indeholder et stof, der har næsten samme effekt som det stof, der gør rødvin sundt.Et naturligt stof i mælk, kan hindre at du bliver fed og sikre stærkere muskler, selv om du spiser fedt.

Forskerne, der præsenterer deres opdagelse i juni-nummeret af Cell Metabolism sammenligner stoffer med en ny slags vitamin.

De fandt stoffet, da de søgte efter alternative måder at booste genet SIRT1, der er kendt for at fremme både metabolisme og et langt liv.

En måde at gøre det er at målrette SIRT1 direkte, bl.a. med rødvinsingrediensen resveratrol, der ser ud til at booste genet, i det mindste i nogle doser.

Forskerne fra École Polytechnique Fédérale de Lausanne med Johan Auwerx i spidsen, havde mistanke om at der kunne være en enklere måde at gøre det på, nemlig ved at øge niveauet af en af SIRT1 egne molekyler, cofaktor NAD +.

Det viser sig at mælkingrediensen nicotinamid ribosid gør netop det på en ret tiltalende måde.

Ikke alene er det et naturligt produkt, men det bliver desuden fanget i cellerne, hvor det kan udføre sin magi. Mus, der tager nicotinamid ribosid i ret høje doser sammen med deres fedtholdige måltider forbrænder mere fedt og er beskyttet mod fedme. De bliver også bedre løbere - takket være muskler, som har større udholdenhed.

De fordele, de observerede hos mus ville dog ikke være lette at komme til alene fra at drikke mælk, pointerer Auwerx.

Det er mere sandsynligt, at stoffet skulle udvindes til en ny form for kosttilskud. Test på mennesker er nødvendige for at afgøre mulighederne.

- På den anden side har dette mælkestof i sidste ende de samme fordele som resveratrol, men på en anden måde. Det er muligt, at mange små effekter af ingredienser, der findes i vores kost, kan hjælpe til et slankere taljemål - og måske også et længere liv, siger Auwerx.