Søg på Klog Kost

OstDer er flere gode grunde til at spise ost.

5 gode grunde til at spise ost

Ost har i årtier været betragtet som medvirkende årsag til såvel hjerte- og vægtproblemer, som årsag til kræft og andre sygdomme, men det er ved at vende.

 

En ny dansk undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ost muligvis er sundere end sit rygte og måske ligefrem er forklaringen på at franskmænd lever længere.

I årtier har forskere undret sig over det såkaldte franske paradoks, som består i at franskmænd ikke dør tidligere, selv om de spiser relativt usundt.

Nogle har givet franskmændenes hang til rødvin æren, men det har ikke rigtigt kunnet påvises.

Og ifølge de danske forskere, der har testet 15 mænds urin og fækalier for en række stoffer, som har betydning for hjertekarproblemer, kan ost måske være en meget bedre forklaring.

Sammenlignet med mælk medførte ost en betydelig reduktion af urinens indhold af citrat, kreatin og kreatinin og en væsentligt øgning af tarmfloraens metabolitter butyrat, hippurat og malonat.

Butyrat er en forbindelse, der produceres af tarmbakterier. Forhøjede butyrat niveauer blev forbundet med en reduktion i kolesterol, der kan være en af forklaringerne på de færre hjertekarproblemer. 

Flere tidligere undersøgelser har også vist at især fed ost synes at have en positiv effekt på helbredet.

Tags: knogleskørhed, ost, kolesterol, LDL