Søg på Klog KostFiskeolie og fedtfattig diæt formilder prostatakræft

 

Fiskeolie kombineret med en fedtfattig kost kan tilsyneladende formilde aggressiv prostatakræft.

Det viser et opfølgende studie af mænd med prostatakræft, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research, hvor forskere fra University of California i Los Angeles (UCLA) har kigget på ændringer af kosten som en mulig behandling.

Denne seneste undersøgelse følger op på tidligere forskning udført af forskerne i 2011, hvor to grupper mænd med prostatakræft fulgte to forskellige diæter i en periode på 4 til 6 uger.

Den første gruppe fulgte en fedtfattig kost bestående af 15 procent kalorier fra fedt, og de tog også 5 g fiskeolie som kosttilskud om dagen for at få et regelmæssigt indtag af omega-3 fedtsyrer.

Omega-3 fedtsyrer er typer af fedt, der er almindeligt forekommende i planter-olier og fisk. Omega-3 er kendt for at reducere inflammation og har været forbundet med mange sundhedsmæssige fordele - bl.a. forebyggelse af mund- og hudkræft.

Den anden gruppe fulgte en typisk fedtrig vestlige kost. Denne diæt betyder at omkring 40 procent af kalorierne stammer fra fedt - det svarer til, hvad mange amerikanere indtager hver dag.

Den vestlige kost indeholder også høje niveauer af omega-6 fedtsyrer fra majsolie, men lave niveauer af fiskeolie, der indeholder omega-3.

Kræftceller bremset

De mænd, der var på den fedtfattige kost, oplevede at kræftcellernes vækst blev bremset, i modsætning til de mænd, der fulgte den fedtrige diæt.

Desuden konstaterede forskerne, at mændene på den fedtfattige kost havde ændringer i sammensætningen af deres cellemembraner i både de raske celler og kræftcellerne i prostata.

Disse mænd havde forhøjede niveauer af omega-3 fedtsyrer, som følge af tilskuddet med fiskeolie, men havde reducerede niveauer af omega-6 fedtsyrer i cellemembranerne, hvilket direkte kan påvirke cellens biologi.

I den nye undersøgelse ønskede forskerne at bestemme præcist, hvordan den fedtfattige kost med fiskeolietilskud bremsede udviklingen af prostatakræft, som deres tidligere forskningen viste.

Derfor målte de niveauer af pro-inflammatoriske stoffer i blodet og analyseret mændenes prostatakræft væv for at opgøre deres cellecyklusprogression (CCP) score - et måde at afgøre hvor aggressiv kræften er, som kan bestemme en patients sandsynlighed for tilbagefald.

Ved at analysere et bestemt pro-inflammatorisk stof kaldet leukotrien B4 (LTB4), blev det konstateret, at mænd med lavere niveauer af dette stof som resultat af en fedtfattig kost også havde lavere CCP scorer.

Forskerne siger at deres resultater er vigtige, fordi de indikerer at man ved at sænke en patients CCP scorer kan forebygge, at prostatakræft bliver aggressiv.

"Disse undersøgelser viser, at hos mænd med prostatakræft, er du virkelig hvad du spiser . Undersøgelserne tyder på, at ved at ændre kosten, kan vi positivt påvirke udviklingen af prostatakræft," siger William Aronson, der er klinisk professor i urologi ved UCLA og undersøgelsens hovedforfatter.