Søg på Klog KostSushi-spisere har mere kviksølv i blodet

 

Spis fisk, spis fisk, lyder rådet fra sundhedsforskerne, men nu advarer amerikanske forskere mod at spise - i hvert fald visse former for - sushi.

Især tun sashimi har vist sig at indeholde store mængder kviksølv i prøver taget over hele USA. Og en analyse af sushi-spisere fra hele USA viser at de også har højere kviksølv-niveauer i deres blod.

Det afslører en undersøgelse offentliggjort i Journal of Risk Research, der tyder på, at folk, som regelmæssigt spiser sushi, har en betydelig risiko for en øget udsættelse for kviksølv.

Virkningerne af kviksølv på mennesker som følge af overdreven indtagelse af fisk kan medføre neurologiske skader, dårligere kognitive præstationer og øget risiko for hjertekar-sygdom.

Overvej tunen

Undersøgelsen konstaterer også, at højere niveauer af kviksølv kan reducere de positive effekter af omega-3 fedtsyrer, som er kendt for at reducere kolesteroltallet, reducere risikoen for visse kræftformer og forekomsten af hjertesygdomme, blodtryk, slagtilfælde og for tidlige fødsler.

Over 1.200 mennesker blev interviewet om deres forbrug af sushi og andre fiskeprodukter og kviksølv i sushi blev analyseret fra hele USA. Undersøgelsen viste at 92 procent af deltagerne spiste i gennemsnit 5 fiske- og sushi måltider pr. måned og de 10 procent, der spiste flest fisk, overskred såvel de amerikanske sundhedsanbefalinger og WHOs foreløbige tilladelige ugentlig indtag af kviksølv .

Undersøgelsen konstaterer, at store tun som den atlantiske tun eller den storøjede tun, der er populære i sushi indeholder de højeste kviksølv niveauer.

Sushi med ål, krabber, laks og tang viste sig i undersøgelsen at have lavere niveauer af kviksølv.