Søg på Klog KostSpis fisk under graviditeten og få klogere børn

 

At du ’er hvad du spiser’ er en kendt sandhed. Men nu har forskere også dokumenteret, at ’børn er hvad deres mødre spiser’. Og hvis mødre spiser klogt mens barnet ligger i maven, har de også store muligheder for at få et klogt barn.

Med andre ord, moderens kost giver barnet de bedste muligheder for at blive mentalt stærke mennesker. De bliver nærmest ’programmeret’ til livslang sundhed og velbefindende, men også hjernens udvikling og den mentale ydeevne styrkes af de næringsstoffer, som kommer til fostret via den mad moderen indtager.

Forskere ved Nutrimenthe, der er et EU-projekt, har i et 5 års studie, der involverede hundredvis af europæiske familier med små børn, set på effekten af B-vitaminer, folinsyre, brystmælk kontra modermælkserstatning, jern, jod og omega-3 fedtsyrer. De har undersøgt, hvordan indholdet i moderens mad påvirkede børnenes følelses- og adfærdsmæssige udvikling fra fødsel til 9 års alderen.

Projektet viste, at folinsyre, som gravide anbefales at tage, reducerer risikoen for at børnene får adfærdsproblemer, hvis mødrene tager folinsyren de tre første måneder af graviditeten.

At spise fed fisk er også gavnligt for barnet, ikke bare på grund af omega-3 indholdet, som ’bygger’ hjernen op, men også på grund af indholdet af jod, der har en positiv effekt på læsefærdigheder hos børn, når man vurderer dem i 9 års alderen.

Påvirker læsefærdigheder

Det var nødvendigt at lave et årelangt studie, som førte til dette projekt. Hjernens udvikling kan kun måles over år, og effekten af tidlige ernæringsmangler kan måske først vurderes efter meget lang tid.

Forskerne siger, at tidlig ernæring beviseligt er vigtig i et barns liv. Men andre faktorer spiller også ind i forhold til barnets adfærd og mentale kapacitet senere i livet. Det kan være forældrenes alder og den genetiske baggrund, som barnet fødes med. Disse ting kan også have indflydelse på, hvordan moderens ernæring slår igennem på barnets muligheder senere i livet.

”Det er vigtigt at spise godt under graviditeten og i barnets første tid, hvor man skal forsøge at give barnet bryst, hvis det er muligt. God ernæring kan have virkelig positiv effekt på barnets evner senere hen,” siger professor Christina Campoy, der forklarer, at projektet Nutrimenthe netop var designet til at vise de langvarige effekter af moderens mad.

Læs også: Scanninger afslører hvor vigtig amning er for dit barns hjerne

”Men fremtidige studier bør også se på, hvordan genetiske variationer hos moder og barn spiller ind, så man kan rådgive ud fra det. Dette område er meget nyt og udfordrende,” siger hun.

Resultaterne ved dette projekt er offentliggjort på Nutrimenthe International Conference i Granada, Spanien 14. september 2013.