Søg på Klog Kost

Især vildtfanget laks og andre fede fisk indeholder mange af de meget langkædede fedtsyrer, der kan minimere risikoen for diabetes.

Fiskeolie beskytter mod diabetes

 

Du kan minimere din risiko for diabetes ved at spise fiskeolie, som øger mængden af hormonet adiponectin i blodet.

Det viser et nyt forsøg fra Harvard School of Public Health, som netop er offentliggjort i tidsskriftet The Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Forskerne fra Harvard gennemgik tidligere studier, hvor tilsammen 682 forsøgspersoner havde fået kapsler med fiskeolie, mens 641 andre enten fik olivenolie, solsikkeolie eller anden placebo.

Efter en gennemgang af de mange data, konstaterede forskerne at fiskeolien i gennemsnit øgede mængden af adiponectin i blodet med 0,37 ug/mL. Forskellene var dog så store i hvor meget fiskeolien øgede mængderne af adiponectin, at forskerne mener at nogle befolkningsgrupper har større gavn af fiskeolien end andre.

Fiskeolie i kapselform består af såkaldte langkædede flerumættede omega-3 fedtsyrer. Som navnet siger er det fedtsyrer der især findes i fisk, men de findes også i nødder og nogle grøntsager. Man skelner mellem langkædede og meget langkædede fedtsyrer og de sidste findes kun fisk.

Fed fisk som laks, sild og makrel er de bedste kilder til omega 3 fedtsyrer.   Adiponectin er et vigtigt hormon, der har gavnlige virkninger på metaboliske processer som glukoseregulering og modulering af inflammation. I længerevarende undersøgelser har højere niveauer af adiponectin været forbundet med lavere risiko for type 2 diabetes og hjertesygdomme.

"Selvom tidligere dyreforsøg har fundet at fiskeolie øgede mængden af adiponectin, har det ikke tidligere været muligt at fastslå om der er lignende effekter hos mennesker," siger undersøgelsens hovedforfatter, Jason Wu, ph.d., fra Harvard School of Public Health.

"Ved at gennemgå beviser fra eksisterende randomiserede kliniske forsøg, fandt vi, at fiskeolie tilskud forårsagede beskedne stigninger i adiponectin i blodet hos mennesker."

Metaanalysen gennemgik og analyserede resultaterne fra 14 randomiserede, placebo-kontrollerede kliniske forsøg.

"Resultaterne tyder på, at højere indtag af fiskeolie moderat kan øge blodets indhold af adiponectin og disse resultater understøtter potentielle fordele af fiskeolie på blodsukkerregulering og fedtcelle metabolisme," siger Wu.