Skip to main content
logo for klog kost
Kvinde spiser junkfood

Fiskeolie beskytter din hjerne mod junkfood

Du ved sikkert godt at junkfood er dårligt for dig, men hvis du ikke kan undvære det, så sørg i det mindste for at spise mad med omega-3 fedtsyrer.

{snippet start}

Fiskeolie, der er det populære navn for omega-3, viser sig nemlig at kunne opveje nogle af junkfoods negative konsekvenser.

Ifølge en ny gennemgang offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Nutrition af mere end 180 undersøgelser, der har undersøgt fiskeolies indflydelse på hjernen, kan omega-3 nemlig sikre at gavnlige hormoner, som fedt blokerer fra hjernen, alligevel får adgang.

Oprindelige ønskede forskerne fra University of Liverpool istitut for Ageing and Chronic Disease, at dokumentere at omega-3 fedtsyrer havde en rolle at spille i medvirken vægttab.

Forskning har i løbet af de seneste 10 år vist, at en kost med et højt fedtindhold kan forstyrre neurogenesis, der er en proces, som genererer nye nerveceller. Dog så det ud til at en kost rig på omega-3 fedtsyrer kunne forebygge disse negative virkninger ved at stimulere det område af hjernen, der styrer sult, læring og hukommelse.

Læs også: Er det fisk, der gør os tl lverdens lykkeligste folk?

Men data fra 185 forskningsartikler viste imidlertid, at fiskeolie ikke direkte påvirker denne proces i disse områder af hjernen, men til gengæld ser det ud til at spille en væsentlig rolle i at udsætte raffineret sukkers og mættet fedts evne til at hæmme hjernens kontrol på kroppens fødeindtagelse.

"Kropsvægt er påvirket af mange faktorer, og oOverdreven indtagelse af visse makronæringsstoffer som raffineret sukker og mættet fedt i junk food, kan føre til vægtøgning, forstyrre stofskiftet og endda påvirke vore kognitive evner," siger Dr. Lucy Pickavance fra instituttet.

Inflammatoriske molekyler blokerer positiv effekt

"Disse ændringer kan ses i hjernens struktur, herunder dens evne til at generere nye nerveceller, hvilket potentielt kan forbinde fedme medneurodegenerative sygdomme.

Forskning har imidlertid antydet, at omega-3 fiskeolier kan vende eller endda forhindre disse virkninger. Vi ønskede at undersøge litteraturen om dette emne for at afgøre, om der er tegn på, at omega-3 fedtsyrer kan støtte vægttab ved at stimulere bestemte hjerneprocesser.," siger hun.

Forskningsrapporter har vist, at hormoner, der udskilles fra kropsvævet udi blodet, efter at vi har spist fed mad, ikke kan passere ind i hjernen pga. flere inflammatoriske molekyler og en type fedt kaldet triglycerider.

Læs også: Genmanipulation fastslår: Omega-3 beskytter mod brystkræft

Det er hormoner, der normalt beskytter neuroner og stimulerer deres vækst, der dermed ikke kan påvirke hjernen positivt.

Desuden er molekyler, der stimulerer nervevækst også reduceret, men det ser ud til, at omega-3 fedtsyrer i museforsøg genopretter den normale funktion ved at blande sig i fremstillingen af disse inflammatoriske molekyler, ved at undertrykke triglycerider, og genoprette nervevækstfaktorerne til det normale.

Læs også: Daglig makrelmad styrker hukommelsen

"Fiskeolier synes ikke at have en direkte indvirkning på vægttab, men de kan ophæve de skadelige virkninger af nogle af de processer, der bliver udløst i hjernen ved at spise fedtrig junkfood. Omega-3 minder om effekten af en kaloriefattig diæt og fed fisk eller fiskeolie er derfor vigtigt for at forbedre den generelle sundhed," siger Dr. Pickavance.