Skip to main content
logo for klog kost

Østers kan sikre dig et længere liv

{module Google Artikel Billedtop}
Østers har et meget højt indhold af zink, som ældre har svært ved at omsætte og som derfor er endnu vigtigere med alderen.
 

Østers står højt på listen over mad, der - i folks bevidsthed - kan øge sexlysten. Men de slimede skaldyr bør også stå højt på listen hvis du vil undgå risiko for kræft, hjertekarsygdom og andre helbredsproblemer.

En ny undersøgelse har nemlig for første gang vist en biologisk mekanisme, hvor zinkmangel med alderen kan medføre et forringet immunsystem og øget inflammation, der er forbundet med mange sundhedsmæssige problemer, herunder kræft, hjertesygdomme, autoimmune sygdomme og diabetes. Og som et resultat deraf muligvis også nedsat sexlyst eller -evne.

Undersøgelsen fra Linus Pauling Institute på Oregon State University tyder på, at det er specielt vigtigt for ældre mennesker at få tilstrækkelig med zink, da de måske har brug for mere af det i denne livsfase, når deres evne til at absorbere den er faldende.

Omkring 40 procent af ældre amerikanere og hele to milliarder mennesker på verdensplan har kostvaner, der mangler dette vigtige, men ofte undervurderede mikronæringsstof, siger eksperter.

Undersøgelsen blev offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry, baseret på rotteforsøg.

Forskerne opdagede at zink-transportører blev væsentligt forringede hos gamle dyr, der viste tegn på zinkmangel og havde en forøget inflammatorisk reaktion, selv om deres kost angiveligt indeholdt tilstrækkelige mængder af zink.

Når dyrene blev givet omkring 10 gange det normale behov for zink blev inflammation-niveauet retableret til samme niveau som hos de unge dyr.  

- De ældre er den hurtigst voksende befolkning i USA og er meget sårbare over for zinkmangel, siger Emily Ho, der er forsker og lektor på OSU School of Biological and Population Health Sciences.

Samtidig med at de ikke spiser nok zink bliver deres krop tilsyneladende også dårligere og dårligere til at omsætte det.

"Vi har tidligere vist i både dyr og mennesker undersøgelser, at zinkmangel kan forårsage DNA-skader, og denne nye arbejde viser, hvordan det kan hjælpe føre til systemisk inflammation, siger Ho.

  - En smule inflammation er normalt og en del af immunforsvaret, sårheling og andre funktioner, forklarer hun.

- Men for meget inflammation er blevet sat i forbindelse med næsten alle degenerative sygdomme man kan tænke sig, herunder kræft og hjertesygdomme. Inflammation synes at være en væsentlig faktor for de sygdomme, som de fleste mennesker dør af.

Sværere at omsætte zink med alderen

- Vi opdagede at mekanismerne til transport af zink er forstyrret af aldersrelaterede epigenetiske ændringer, siger Carmen Wong, der er medforfatter til undersøgelsen.

Epigenetiske ændringer er ændringer, der opstår i forbindelse med kroppens konstante celledeling, hvor den nye celler ikke får alle de præcise oplysninger med fra den gamle celle om hvordan den skal opføre sig.

- Dette kan forårsage en stigning i DNA-methylering og histon ændringer, der er relateret til sygdom processer, især kræft. Immunsystemets celler er også særligt sårbare over for zinkmangel.

Forskningen på OSU og andre steder har vist, at zink er vigtig for at beskytte mod oxidativt stress og til at hjælpe med at reparere DNA-skader.

Zinkmangel i alderdommen er derfor en stor risiko fordi kroppens evne til at reparere genetiske skader er faldende, samtidig med at omfanget af skader er stigende.

Medicinske test der skal påvise zinkmangel er sjældne og er ikke særlig præcise, selv om de bliver udført, siger forskere.

Det bedste er at sikre tilstrækkelig indtagelse zink gennem kosten eller kosttilskud, især hos ældre, siger de.

Zink-indholdet er især højt i skaldyr og kød, mens indholdet i frugt og grønt er minimalt.

Østers har det absolut højeste indhold af zink med 84 mg pr. 100 gram. Det anbefalede daglige tilskud er 15 mg, så hvis du ikke har problemer med sex-lysten, så er der stadig god grund til at spise østers en gang imellem.

Forskerne mener at man skal overveje at ændre anbefalinger om dagligt tilskud for ældre til et højere niveau, men påpeger at et indtag på over 40 mg dagligt kan forhindre optaget af andre vigtige mikronæringsstoffer som jern og kobber.