Søg på Klog Kost

Server grøntsager tidligt og ofte, så du undgår at skulle kæmpe med dit barn senere.

Sådan får du dit barn til at elske grøntsager

Tusinder af forældre kæmper med at få deres børn til at spise grøntsager - og nogle må tilmed ty til bestikkelse eller trusler.

 

Men de mange kampe i barndommen kunne være undgået, hvis forældrene var startet tidligt med at vænne spædbørnene til så mange grøntsager som muligt.

Det viser ny forskning fra bl.a. Københavns Universitet, hvor forskere i forsøg har konstateret at selv kræsne børn kan lære at spise lidt mere af en ny grøntsag hver gang de bliver tilbudt det.

undersøgelsen som involverer babyer og børn fra Storbritannien, Frankrig og Danmark udrydder også den populære myte, at det er nødvendigt at skjule smagen af grøntsager eller made barnet ved at lege flyvemaskine, for at få dem til at at spise grønt.

"Hvis du ønsker at opmuntre dine børn til at spise grøntsager, så sørg for at servere dem tidligt og ofte. Selv hvis dit barn er kræsent eller ikke kan lide grøntsager viser vores undersøgelse, at 5-10 måltider gør en forskel," siger professor Marion Hetherington fra Institute of Psychological Sciences på University of Leeds, der var undersøgelsens chefforsker.

Artiskokpuré

I undersøgelsen, som blev finansieret af EU, gav forskerne artiskokpuré til 332 babyer og småbørn, der var melllem fravænningsalderen og 38 måneder. Under eksperimentet fik hvert barn mellem fem og 10 portioner af mindst 100 gram artiskokpuré i en af tre versioner:

  • ren artiskokpuré
  • artiskokpuré med tilsat sukker
  • artiskokpuré blandet op med vegetabilsk olie

Der var kun en lille forskel i hvor meget børn spiste af den rene puré og den sødede puré, hvilket tyder på at det ikke hjælper at gøre grøntsager sødere for at få børn til at spise mere.

Yngre børn spiste mere artiskokpuré end ældre børn, hvilket formentlig skyldes, at børn over 24 måneder bliver mere kræsne i forhold til at prøve nye ting og begynder at afvise fødevarer - selv dem, de tidligere har kunnet lide.

Forskerne inddelte børnene i fire forskellige grupper:

  • De fleste børn (40%) var "lærende", der spiste mere med tiden.
  • 21% spiste mere end 75% af den mængde artiskokpuré, de blev tilbudt hver gang, og de blev kaldt "tallerkenryddere".
  • 16% spiste mindre end 10 gram selv den femte gang de fik serveret artiskokpuré og blev klassificeret som "ikke-spisere".
  • 23% blev klassificeret som "andre", da deres spisemønster varierede med alderen.

Undersøgelsen viste at de mest kræsne var de ældre børn i førskolealderen.

Artiskokpuré blev valgt som grøntsag fordi forældre på forhånd gav udtryk for at artiskok var en af de mest sjældent serverede grøntsager.