Søg på Klog KostSoja-proteiner kun sunde for halvdelen af kvinder

 

Soja-proteiner er måske kun sunde for 30-50 procent af kvinder i overgangsalderen, fordi de har en speciel bakteriekultur i maven.

Det viser en ny undersøgelse, der har undersøgt om soja-proteiner og isoflavoner påvirker postmenopausale kvinders risiko for hjertesygdom.

Undersøgelsen fra University og Connecticut viste, at soja-proteiner generelt ikke påvirkede risikoen for hjertesygdom, men en stor gruppe af kvinderne, viste sig dog at opnå en gavnlig virkning på kolesteroltallet.

Mellem 30 og 50 procent af alle mennesker har de nødvendige bakterier i maven til at producere equol, der er en isoflavandiol, som menes at have betydning for bl.a. knoglerne, huden og fysiologiske forandringer under overgangsalderen, som alvoren af hedeture og stivhed i nakke og skulder.

Resultaterne fra kvinder, der var i stand til at producere equol viste en betydelig 6 procent og 7,2 procent reduktion i forhold til total kolesterol og i forholdet mellem LDL (det dårlige kolesterol) og HDL (gode).

"Hvis sojaprotein eller isoflavoner hjælper på hjertekar-problemer, skyldes det sandsynligvis en anden mekanisme end ændring af fedstofferne. Fremtidige undersøgelser bør overveje at rekruttere personer på baggrund af deres evne til at producere equol for bedre at definere de potentielle fordele ved soja på lipider."

Begrænsede beviser

Sojaprotein har i flere tidligere undersøgelser vist sig at være godt for hjerteproblemer og den amerikanske hjerteforening anbefaler i øjeblikket at spise mindst 25 gram sojaprotein med planteøstrogener om dagen sammen med en fedtfattig diæt for at reducere risikoen for hjertesygdomme.

Nogle undersøgelser af soja-proteiner på de forskellige inflammatoriske markører har dog konkluderet at beviserne er "begrænsede og inkonsekvente".

I den nye undersøgelse har forskerne fulgt 131 raske kvinder over 60 år gennem et år. Kvinderne blev tilfældigt inddelt i fire grupper:

  1. gruppe fik en kombination af sojaprotein (18 g/dag) og isoflavon-tabletter (105 mg/dag)
  2. gruppe modtog sojaprotein og placebo tabletter
  3. gruppe fik kontrol protein og isoflavone tabletter
  4. gruppe fik kontrol protein og placebotabletter

Resultaterne viste, at for de 97 kvinder, som fuldførte undersøgelsen, var der ingen signifikante forskelle i indholdet af lipider (fedtstoffer) i blodet og inflammatoriske markør-niveauer mellem grupperne.

Men kvinder med equol havde dog lavere lipid-målinger.

En væsentlig ændring i niveauet af den pro-inflammatoriske markør interleukin - 6 (IL-6) blev desuden observeret hos kvinder, der fik sojaprotein, sammenlignet med kontrol-protein grupperne, tilføjer forskerne.

"Vi antager, at personer, der producerer equol vil få større hjertekarbeskyttelse i forhold til andre kvinder. For selvom der ikke var nogen forskel på equol og ikke-equol producerende kvinder i forhold til blodlipider eller inflammatoriske markører, så var kolesteroltallene signifikant lavere hos equol producenter."