Søg på Klog Kost

Polyfenoler i blåbær og jordbær forhindrer tilsyneladende at fed mad  gør os fede.Polyfenoler i blåbær og jordbær forhindrer tilsyneladende at fed mad gør os fede.

Stoffer i bær og druer beskytter mod fed mad

 

Hvidt fedt brunes

Polyfenolindholdet er højt i alle frugter men især i blåbær, jordbær, hindbær, druer og æbler.

"Vine som Merlot eller Cabernet Sauvignon, derimod, indeholder kun en brøkdel af resveratrol og de andre fenolforbindelser, der findes i druer," siger Du.

"Mange af de gavnlige polyfenoler er uopløselige og bliver filtreret fra i løbet af vinproduktionen," siger han.

"Det er meget bedre at spise hele frugten, så man både får polyfenolerne og fibrene med."

Forskere har altid antaget, at der kun var to typer fedt - det hvide fedt, hvor lipider gemmes som energi og brunt fedt, der forbrænder lipider, for at producere varme.

Men for få år side opdagede forskerne en ny type fedt - beige fedt - som er en mellemting af hvidt og brunt fedt. Beige fedt genereres af hvidt fedt i en proces, man kan kalde for "bruning."

"Resveratrol kan forbedre denne konvertering af hvidt fedt til beige fedt og når du har høj bruning, kan det delvist forebygge fedme," siger Du.

Forskerne konstaterede, at et enzym kaldet AMPK, som regulerer kroppens energiomsætning, stimulerer denne overgang fra hvidt fedt til beige fedt.

I undersøgelsen var de voksne hunmus, der blev fodret med en fedtrig kost og fik resveratrol 40 procent mindre tilbøjelige til at udvikle fedme sammenlignet med kontrolmus, der tog på i vægt.

Du mener at det skyldes at hvidt fedt er beskyttende i begrænsede mængder, men, at meget fører til ubalance og sygdom.

"Den nuværende teori er, at når vi spiser for meget, ophobes de ekstra lipider i hvidt fedt. Ved fedme forstørres fedtceller til et punkt, hvor de er mættede, og ikke kan optage flere lipider," siger han. 

"Når fedtceller bliver overbelastede og dør frigiver de toksiner og forårsager betændelse, der fører til helbredsproblemer som insulinresistens og diabetes.

"Polyfenoler som resveratrol er gode, da de øger oxidationen af fedt, så det ikke bliver overbelastet. Er der for meget brændes det af som varme," siger Du, der har fået undersøgelsen offentliggjort i International Journal of Obesity.

 

  • 1
  • 2

Tags: blåbær, jordbær, beige fedt, overvægt, resveratrol, polyfenoler