Skip to main content
logo for klog kost

4 gode grunde til at spise peanuts

Jordnødder er i virkeligheden en bælgfrugt og markant billigere end rigtige nødder som mandler og valnødder, men de er lige så sunde.

{snippet start}

Adskillige undersøgelser i de sidste år har vist, at der er mange gode grunde til at spise en håndfuld peanuts dagligt.

En helt ny undersøgelser viser at jordnødder markant kan sænke din risiko for at dø tidligt - især risikoen for at dø af hjertekar-problemer.

Forskere fra Vanderbilt University og Shanghai Cancer Institute har gennemgået to befolkningsundersøgelser med tilsammen 200.000 deltagere  og sammenlignet deltagernes forbrug af jordnødder og risikoen for at dø tidligt.

Oplysninger om deltagernes forbrug af jordnødder blev indsamlet via spørgeskemaer. I alt blev mere end 14.000 dødsfald identificeret og forbruget af jordnødder blev forbundet med en reducering af den totale dødelighed på 17-21 procent. Men reduktionen af dødsfald grundet hjertekar-sygdom var på hele 23-38 procent for den fjerdedel, der spise flest jordnødder.

Vægttab

Selv om jordnødder har et højt indhold af fedt, viser undersøgelser at nødder ikke feder. Tværtimod synes de ligefrem at beskytte mod overvægt.

Det tyder i hvert fald en spansk undersøgelse fra University of Navarra i 2007, der omfattede næsten 9000 mænd og kvinder, der blev fulgt igennem 28 måneder. Deltagere, der spiste nødder mindste to gange om ugen var 31 procent mindre tilbøjelige til at tage på end deltagere, der aldrig spiste nødder.

Læs også: 10 overraskende årsager til at mavefedtet sidder fast   http://slankeviden.dk/nyheder/mavefedt/39-10-arsager-til-at-mavefedtet-sidder-fast.html

De personer, der næsten aldrig spiste nødder tog gennemsnitligt 424 gram mere på end de deltagere, der spiste nødder mindst to gange om ugen.

Alzheimers

Indholdet af niacin i 100 gram jordnødder er tæt på det daglige behov på 16 mg for mænd og 14 mg for kvinder. Niacin er et B-vitamin, der i adskillige undersøgelser har vist sig at beskytte mod Alzheimers.

Forskere fra Chicago Health and Aging Project offentliggjorde i 2004 en undersøgelse, hvor de havde interviewet over 3.000 indbyggere over 65 år om deres kost, hvorefter de testede deres kognitive evner i løbet af de følgende seks år.

Blandt de deltagere, der fik mest niacin fra fødevarer (22 mg per dag), havde 70 procent færre udviklet Alzheimers sygdom end dem, der fik mindst (ca. 13 mg dagligt), og deres kognitive problemer var betydeligt mindre.

Tarmkræft

En befolkningsundersøgelse, der gennem 10 år fulgt 24.000 mænd og kvinder i Taiwan viste, at bare to håndfulde jordnødder eller portioner med jordnøddeprodukter reducerede risikoen for tyktarmskræft med 58 procent hos kvinder og 27 procent hos mænd.

Det høje indhold af p-coumarinsyre har i en undersøgelse fra University of Auckland, New Zealand vist sig, at kunne påvirke mekanismer, der reducerer risikoen for tarmkræft. Ifølge undersøgelsen er p-coumarinsyre ligeså eller mere effektivt end den kræftbekæmpende oxidant curcumin, der er det gule farvestof i gurkemeje og karry.

Alzheimers, slankekur, jordnødder, tarmkræft