Søg på Klog Kost

Et glas tomatjuice dagligt kan ikke bare reducere mavedfedtet, men også betændelse i kroppen.Et glas tomatjuice dagligt kan ikke bare reducere mavedfedtet, men også betændelse i kroppen.

Tomatjuice slanker omkring maven

Et stort glas tomat-juice dagligt, kan reducere mavefedtet og sikre yngre kvinder en smallere talje.

 

Tidligere undersøgelser har vist at tomatjuice kan sikre en væsentligt reduceret risiko for hjertekar-problemer, kræft og flere andre helbredsproblemer.

Nu viser en ny undersøgelse fra Taiwan, at det også har en direkte effekt på taljemål, kolesterol og markører for inflammation hos kvinder.

Undersøgelsen fra China Medical University i Taiwan er baseret på en resultaterne af et otte uger langt forsøg, hvor 30 kvinder blev bedt om at drikke et 280 ml tomatjuice, men derudover ikke ændre hverken kost eller motionsvaner.

Tomatjuicen indeholdt 32,5 mg lycopen, der er en antioxidant i rød- og pink-farvede frugter og grøntsager. Adskillige undersøgelser har vist lycopen kan mindske risikoen for metaboliske sygdomme og visse kræftformer.

"I denne undersøgelse viste vi, at unge raske Taiwan kvinder, der drak tomatjuice, ikke blot oplevede et fald i mængden og størrelsen af fedtceller, peroxidativ stress og kolesterolniveauer, men også i niveauet af det inflammatoriske adipokine MCP-1, og en stigning i niveauet af den anti-inflammatoriske adipokine adiponectin", skriver universitetets forskere, der har fået offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Nutrition.

Markant mindre mavefedt

Data fra de 30 kvinder, hvoraf 25 gennemførte hele forløbet, viste, at et dagligt glas tomatjuice medførte en gennemsnitlig reduktion i taljens omkreds på 1,6 cm og mere end et kilos reduktion af kropsvægten.

Kvinde tilbydes æble, mens hun spiser wienerbrød
Overgangsalder | 20. nov 2012

Fedtdepoter flytter fra hofterne til mave efter overgangsalderen

Det lavere østrogen-niveau får kvinders fedtdepoter til at flytte fra hofterne til maven,…

Tomatjuicen var desuden forbundet med et 22 procents fald i niveauet af MCP-1, der er en markør, som er et tydeligt tegn på inflammation, og en stigning i adiponectin-niveauer på 25 procent.

Adiponectin er et hormon, der frigives fra fedtceller, og som spiller en vigtig rolle i reguleringen af insulinfølsomhed og energi.

"Kronisk betændelse i fedtvæv er almindeligt i forbindelse med fedme og bliver mindre ved at reducere kropfedtet, mens MCP-1-udskillelse fra fedtvæv stimulerer infiltration af makrofage immunceller i vævet og øger inflammation," skriver forskerne.

"Lycopen har vist sig at påvirke adipokin-aktivitet og -udskillelse hos dyr og cellekulturer. I tråd med dette viste dette forsøg, at tomatjuice forbedrede blodets adipokin-niveauer i en anti-inflammatorisk retning. Desuden var denne reaktion uafhængig af tomatjuicens anti-fedtme effekt."

Forskerne bemærkede, at en mangel på en kontrolgruppe er en svaghed ved undersøgelsen, og tilføjer, at man ikke automatisk kan overføre resultaterne til overvægtige og fede personer fordi deltagerne havde var en normal/sund vægt.

Tidligere undersøgelser har vist at lycopen har en positiv virkning på det såkaldte dårlige koleserol, der var sammenlignelig med små doser af statiner, der bruges til at behandle tusinder af danskere mod forhøjet kolesterol.

I 2013 viste en undersøgelse fra Tufts og Boston University, at det højeste gennemsnitlige indtag af lycopen er knyttet til en reduktion i forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og hjertesygdomme på 30 procent.