Søg på Klog Kost

Hasselnødder kan sikre tidligt fødte vigtige fedtstoffer

Hassenøddeolie indeholder vigtige fedtstoffer, som modermælken kan mangle.Hasselnødder kan levere vigtig næring til for tidligt fødte spædbørn, fordi næringen ikke er tilstede i tilstrækkeligt omfang i almindelig modermælk.

Forskere har udviklet et sundt designerfedt baseret på hasselnødde-olie, der indeholder et centralt næringsstof, som tidligt fødte børn har brug for i store mængder, men som moderen endnu ikke producerer i tilstrækkeligt omfang.

Forskerne præsenterer deres nyudviklede produkt i det nye nummer af ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry, hvor de samtidig pointerer at hasselnøddeolien også kan bruges som tilskud til modermælkserstatning og i flaskemælk til børn, hvis mødre ikke kan amme.

Moderen leverer i de sidste tre måneder af gravididteten den sunde omega-3 fedtsyre DHA (docosahexaensyre) og omega-6 fedtsyren ARA (arachidonsyre), der er vigtige for hjernens udvikling og udvikling af andre organer.

Indholdet ikke højt nok i modermælken endnu

Disse fedtsyrer findes også i modermælk, men for tidligt fødte børn får ikke nok DHA og ARA i livmoderen, fordi de er født for tidligt. Og deres mødres mælk indeholder endnu ikke et højt nok niveau, når børn bliver født.

Nogle mødre kan desuden ikke amme. Derfor indeholder modermælkserstatning proteiner, sukker og fedt, der skal få dem til at minde om modermælk. I øjeblikket er DHA og ARA (i form af triacylglyceroler) fra alger ofte tilsat, men der er udbredt bekymring over fordøjeligheden af disse alge-afledte fedtsyrer, som ikke er præcist identiske med dem i modermælk.

Så Akohs team satte sig for at udvikle et nyt designerfedt fra hasselnøddeolie, som mere nøjagtigt minder DHA og ARA i modermælk.

Efter grundige analyserer af modermælk, er det lykkedes dem at udvikle et designerfedt med DHA og ARA, der er bedre egnet som tilskud i modermælkserstatning, som de håber snarligt vil erstatte de nuværende alge-afledte fedtsyrer.