Søg på Klog Kost

Børn der drikker en stor flaske cola dagligt er mere aggressive og kommer oftere i slagsmål.

Cola gør børn mere aggressive

 

Cola og andre sodavand kan gøre børn aggressive og medføre ADHD-lignende opmærksomhedsproblemer

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i The Journal of Pediatrics, hvor forskere har studeret omkring 3.000 børn i 5-års alderen.

Alle børnene var del af en befolkningsundersøgelse, der følger skrøbelige familier og deres børns trivsel i 20 store byer i USA.

Forskerne bad mødrene om at fortælle om deres barns forbrug af sodavand samt udfylde et spørgeskema, der var udformet med henblik på at give indblik i børns opførsel i de sidste to måneder.

Lidt over 40 procent af børnene drak mindst en sodavand om dagen, mens 4 procent drak mindst fire om dagen.

Resultaterne viste at uanset hvor meget sodavand børnene drak medførte det mere aggressiv adfærd, samt flere opmærksomheds- og andre ADHD-lignende problemer.

Slås mere

Sammenlignet med børn, der ikke drikker sodavand overhovedet var de børn, som drak mindst fire sodavand dobbelt så tilbøjelige til:

  • at ødelægge andre folks ejendele
  • ar angribe andre fysisk
  • at komme op og slås

Dr. Shakira Suglia, assisterende professor i epidemiologi ved Mailman School of Public Health, siger:

"Vi fandt, at barnets aggressive adfærd score steget med hver stigning i læskedrikke portioner om dagen," siger sr. Shakira Suglia, assisterende professor i epidemiologi ved Mailman School of Public Health ved Columbia University, som har lavet undersøgelsen sammen med forskere fra University of Vermont og Harvard School of Public Health.

Undersøgelsens forfattere siger, at der har været en masse forskning om virkningerne af sodavand på voksne.

Tidligere undersøgelser har vist at helt ned til en dåsecola dagligt kan medføre forøget risiko for diabetes og hjertekar-problemer. Det gælder i særlig grad sodavand med højt sukkerindhold.

Og det er ikke utænkeligt at det høje sukkerindhold i sodavand som cola kan forklare den aggressive opførsel og de ADHD-lignende problemer, selv om forskerne ikke vil give noget bud på årsagen til resultaterne.