Søg på Klog Kost

En sodavand om dagen kan øge din risiko for nyresten markant.

Cola øger risikoen for nyresten

 

Cola øger din risiko for at få nyresten, der kan medføre ulidelige smerter.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra Brigham and Women's Hospital baseret på undersøgelser af tæt på 200.000 mennesker.

Mindst hver tiende mand og halvt så mange kvinder vil få nyresten i løbet af deres liv. Nyresten er oftest en sammensmeltning af affaldsstoffer som kalcium, oxalat og cystein, men hvorfor nogle mennesker får dem, mens andre ikke gør, vides ikke.

Det har i mange år været en almindelig anbefaling at drikke rigeligt for at skylle stenene ud, men undersøgelsen fra Brighams and Womans Hospital viser at der er nogle drikke, som man skal holde sig fra at drikke.

I en undersøgelse offentliggjort i Clinical Journal of American Society of Nefrology (CJASN), rapporterer forskerne, at forbruget af sukkersødet sodavand og punch er forbundet med en højere risiko for stendannelse.

"Vores undersøgelse viste, at forholdet mellem væskeindtaget og nyresten kan være afhængig af, hvad man drikker," siger Dr. Gary Curhan, der er hovedforfatter til undersøgelsen.

Kaffe reducerer risikoen

Forskerne analyserede data fra tre igangværende befolkningsundersøgelser med 194.095 deltagere, der var blevet bedt om at udfylde spørgeskemaer hvert andet år med oplysninger om sygehistorie, livsstil og medicin. Spørgsmål om kost blev ajourført hvert fjerde år.

Forskerne konstaterede, at deltagere, der drak en eller flere almindelige colaer per dag havde en 23 procent højere risiko for at udvikle nyresten sammenlignet med deltagere, der drak mindre end en om ugen. Det samme var tilfældet for sukkersødede drikke som punch. Til gengæld konstaterede forskerne, at nogle drikkevarer, som kaffe, te og appelsinsaft, var forbundet med en lavere risiko for stendannelse.

"Selv om højere samlet væskeindtagelse reducerer risikoen for stendannelse, kan denne information om de enkelte drikke være nyttigt for de praktiserende læger, der søger at gennemføre strategier for at reducere stendannelse hos deres patienter," siger Pietro Manuel Ferraro, der er medforfatter på undersøgelsen.