Skip to main content
logo for klog kost
En halv liter cola dagligt medfører tidligere menstruation.

Sodavand medfører tidligere menstruation

Drikker din datter for mange sodavand kan det øge hendes risiko for brystkræft senere i livet.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Harvard Medical School, der har sammenlignet teenage-pigers forbrug af sodavand og deres første menstruation.

Forskerne fulgte 5.583 piger i alderen 9-14 år mellem 1996 og 2001, og fandt, at dem, der drak mere end en halv liter sodavand m. sukker om dagen havde deres første menstruation 2,7 måned tidligere end dem, der drak mindre end to sodavand om ugen. Denne effekt var uafhængig af pigernes body mass index (BMI), højde, totale madforbrug og andre livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction, er vigtige, ikke kun på grund af det voksende problem med fedme blandt børn i en række udviklede lande, men også fordi tidlig menstruation er forbundet med en øget risiko for brystkræft senere i livet.

"Vores undersøgelse bidrager til stigende bekymring over udbredt forbrug af sukkersødede drikkevarer blandt børn og unge i USA og andre steder. Den største bekymring handler om fedme blandt børn, men vores undersøgelse tyder på, at den første menstruation (menarche) fandt sted tidligere, uanset om piger med det højeste forbrug af sodavand med sukker havde et højere BMI," siger undersøgelsens chefforsker dr. Karin Michels, der er lektor ved Harvard Medical School.

"Vore resultater er vigtige fordi årsagen til den tidligere pubertet blandt piger i de udviklede lande stort set er ukendt," forklarer hun.

"Vores resultater tyder på, at hyppig indtagelse af sukkersødede drikkevarer kan være forbundet med tidligere første menstruation (menarche). Et etårigt fald i alderen ved menarche skønnes at øge risikoen for brystkræft med 5 procent," skriver forskerne og konstaterer at den øgede risiko for brystkræft med det forbrug formentlig er beskeden.
Men en halv liter sodavand dagligt er lavt i forhold til forbruget i visse andre befolkningsgrupper, hvor forskerne forventer en endnu mere dramatisk nedgang i alder ved første menstruation.

Flere hormoner i blodet

Pigerne i undersøgelsen var en del af Growing up Today Study, der følger 16.875 børn af deltagere i Nurses 'Health Study II i USA. På tidspunktet for deres indtræden i undersøgelsen havde ingen af pigerne startet deres menstruation; ved slutningen af studiet havde alle undtagen 3 procent (159) fået deres første menstruation. Forskerne bad pigerne oplyse om deres kost på flere tidspunkter i løbet af undersøgelsen, herunder hvor ofte de i gennemsnit drak en af disse drikkevarer: almindelig sodavand eller light sodavand, frugtjuice, frugtsaft uden tilsat sukker eller sødet iste.

Light sodavand og frugtsaft var ikke forbundet med nogen forskel i den alder, hvor pigerne begyndte deres menstruation. Gennemsnitsalderen for den første menstruation blandt piger, der drak flest sukkerholdige drikkevarer var 12,8 år, mod 13 år for dem der drak mindst.

Forskerne siger, at drikkevarer med tilsat sukker har et højere glykæmisk indeks end naturligt sødede drikkevarer som frugtsaft - og fødevarer med et højt glykæmisk indeks medfører en hurtig stigning i insulin koncentrationer i kroppen. Højere insulinkoncentrationer kan resultere i højere koncentrationer af kønshormoner, og store ændringer i koncentrationerne af disse hormoner, der cirkulerer i kroppen er blevet forbundet med tidligere menstruation. Koffein - som i cola - har også været forbundet med tidligere første menstruation.

"Vores resultater giver yderligere støtte til at reducere forbruget af sukkerholdige drikkevarer," konkluderer professor Michels.