Dåsecola øger dit blodtryk
Dåsecola, dåseøl og fødevarer på dåse kan medføre forhøjet blodtryk og øge din risiko for alvorlige hjertekarproblemer.
Det viser en ny undersøgelse fra Sydkorea, hvor forskere har undersøgt risikoen for forhøjet blodtryk ved at drikke fra en dåse med soyamælk.
De fleste dåser indeholder stoffet bisphenol A (BPA) på indersiden, hvor stoffet beskytter mod afsmag fra metallet. Men også visse plastflasker, som vandbeholdere, indeholder stoffet.
Tidligere undersøgelser tyder på en forhøjet risiko for bryst- og andre kræftsygdomme, har været forbundet med aborter og fødselsdefekter hos dyr, samt adfærdsmæssige problemer hos piger, impotens hos mænd, en øget risiko for hjertesygdomme og andre helbredsproblemer.
De færreste mennesker kan undgå bisphenol A og adskillige undersøgelser har påvist at stoffet findes i målelige mængder hos over 90 procent af alle mennesker.
De mest almindelige årsager til forgiftning med bisphenol A skyldes formentlig dåsesodavand og vand på visse plastflasker lavet af polycarbonat. Coca cola har i årevis været kritiseret for ikke at afskaffe bisphenol A, men argumenterer med at det er en myndighedsbeslutning, at forbyde BPA. Ifølge en undersøgelse fra Health Canada i 2005 er mængderne i cola og andre sodavand da også langt under de tilladte grænser. Mindre end 1 microgram pr. liter.
Men EUs fødevaresikkerhedsautoritet Efsa anbefalede i begyndelsen af 2014, at grænseværdien på højst 50 mikrogram bisphenol A pr. kg kropsvægt pr. dag bør sænkes til bare 5 mikrogram. Det skete efter en gennemgang af 450 undersøgelser, der viste så stor usikkerhed om hvilke mængder, der kunne være farlige.
I Danmark er BPA forbudt i produkter til børn under tre år. For eksempel i tudekopper. I Frankrig forbød man al brug af bisphenol A i forbindelse med fødevarer i 2011.
En tidligere undersøgelse viste, at dåsesuppe i fem dage øgede koncentrationen af BPA i urinen med mere end 1.000 procent i forhold til at spise suppe lavet af friske råvarer.
Den nye undersøgelse fra Seoul National University College of Medicine i Sydkorea, hvor deltagerne drak to sojamælk fra dåse øgede koncentrationen af BPA med 1600 procent og øgede også blodtrykket markant.
Øgede hjertekarproblemer
"En 5 mmHg stigning i det systoliske blodtryk ved at drikke indholdet af to dåser kan forårsage klinisk signifikante problemer, især hos patienter med hjertesygdom eller forhøjet blodtryk," siger undersøgelse forfatter Dr. Yun-Chul Hong.
"En 20 mmHg stigning i det systoliske blodtryk fordobler risikoen for hjertekarsygdom."
Undersøgelsen er baseret på test af 60 deltagere over 60 år, der blev delt op i grupper, som enten skulle drikke to dåser sojamælk, to glas sojamælk eller et glas og en dåse sojamælk.
Efter to timer blev deltagernes blodtryk, pulsvariationen og urinens BPA-koncentration målt. Deltagerne blev bedt om ikke at spise eller drikke noget andet mad i to timer efter at have drukket sojamælken og i mindst 8 timer før hvert forsøg.
Forskerne valgte sojamælk fordi det ikke indeholder nogen ingredienser, der er kendt for at hæve blodtrykket.
Deltagernes BPA-koncentration i urinen steg med op til 1.600% efter indtagelse af dåse sojamælk i forhold til sojamælk fra glasflasker.
Det systoliske blodtryk steg med ca. 4,5 mmHg efter indtagelsen af to sojamælk på dåse i forhold til sojamælk fra glas. Til gengæld blev der ikke observeret nogen statistisk markante forskelle i pulsvariationen.
Selv om deres undersøgelse viser den akutte effekt af BPA gør forfatterne opmærksom på, at risikoen ved gentagen eller kronisk udsættelse for BPA for hjertekarsygdomme stadig skal efterprøves i længerevarende studier.
Men dr. Hong anbefaler at undgå BPA hvor det er muligt.
"Jeg vil anbeale at folk forsøger, at spise friske fødevarer eller fra glas fremfor konserves og forhåbentlig vil producenterne udvikle og bruge sunde alternativer til BPA til den indvendige foring af dåser," siger han.