Skip to main content
logo for klog kost

Kaffe under graviditeten kan medføre adfærdsproblemer hos barnet

Drikker gravide kaffe risikerer det at påvirke deres børns hjerner på en måde som kan medføre adfærdsproblemer senere i livet.

Det antyder en ny undersøgelse fra Del Monte Institute for Neuroscience ved University of Rochester Medical Center (URMC), hvor forskere analyserede tusinder af hjerneskanninger af ni og ti-årige og afslørede ændringer i hjernestrukturen hos børn, der blev udsat for koffein i livmoderen.

"Der er tale om små effekter, og det forårsager ikke frygtelige psykiatriske tilstande, men det forårsager minimale, men mærkbare adfærdsmæssige problemer, der bør få os til at overveje de langsigtede virkninger af koffeinindtag under graviditeten," siger John Foxe, der er direktør for Del Monte Institute for Neuroscience, og chefforsker af Adolescent Brain Cognitive Development eller ABCD-studiet ved University of Rochester.

"Jeg antager, at resultatet af denne undersøgelse bør medføre en anbefaling om, at koffein under graviditeten sandsynligvis ikke er en god idé."

Øgede adfærdsproblemer, opmærksomhedsvanskeligheder og hyperaktivitet er alle symptomer, som forskerne observerede hos disse børn.

"Det der gør dette studie unikt er, at vi har en biologisk vej, der ser ud til at ændre sig, når du indtager koffein under graviditeten," siger Zachary Christensen, der er førsteforfatter af undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Neuropharmacology.

Forskerne analyserede hjernescanninger hos mere end 9.000 børn på ni-ti år i ABCD-undersøgelsen. De fandt klare ændringer i, hvordan det hvide stofs aksoner, som danner forbindelser mellem hjerneområder, blev organiseret hos børn, hvis mødre rapporterede, at de indtog koffein under graviditeten.

"Det er vigtigt at påpege, at dette er en retrospektiv undersøgelse," understreger Foxe.

"Vi stoler på, at mødrene huskede, hvor meget koffein de indtog, mens de var gravide."

Tidligere undersøgelser har vist, at koffein kan have en negativ effekt på graviditeten. Det er også kendt, at et foster ikke har det nødvendige enzym til nedbrydning af koffein. Den nye undersøgelse afslører, at koffein også kan give en varig indvirkning på neuroudviklingen.

Forskerne påpeger, at det er uklart, om koffeinens indvirkning på fostrets hjerne varierer fra det ene trimester til det næste, eller hvornår disse strukturelle ændringer forekommer under graviditeten.

I Danmark frarådes gravide ifølge sundhed.dk at drikke mere end to-tre kopper kaffe dagligt, men her tages ikke højde for eventuelle fremtidige adfærdsproblemer.