Søg på Klog Kost

En cognac med kaffe giver god mening hvis du vil undgå skrumpelever.En cognac med kaffe giver god mening hvis du vil undgå skrumpelever.

Kaffe beskytter mod skrumpelever

Drikker du mindst to kopper kaffe dagligt mindsker du din risiko for skrumpelever, der blandt andet kan skyldes et for højt alkoholforbrug.

 

En ny gennemgang af tidligere undersøgelser antyder, at man ved at drikke to ekstra kopper om dagen næsten kan halvere risikoen for at dø af sygdommen.

Den systematiske gennemgang og meta-analyse offentliggjort i tidsskriftet Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Forskerne fra University of Southampton i England har samlet og analyseret data fra ni langtidsstudier med næsten en halv million mænd og kvinder fra seks lande.

De fandt, at stigende indtagelse af kaffe væsentligt kan reducere risikoen for skrumpelever.

Analysen viser en dosis-respons-forhold mellem indtagelse af kaffe og skrumpelever - jo flere kopper om dagen, des lavere risiko.

To ekstra kopper kaffe om dagen var forbundet med en 44 procents lavere risiko for at udvikle skrumpelever og en næsten 50 procents lavere risiko for død for sygdommen.

Skrumpelever kan være dødelig, fordi det øger risikoen for leversvigt og kræft. Skrumpelever kan skyldes et højt alkoholforbrug, men også leverbetændelse eller andre irritationer, som medfører en masse arvæv, der består af bindevæv. Som andre ar trækker vævet sig sammen - eller skrumper.

Skrumpelever er et vigtigt folkesundhedsproblem og en væsentlig årsag til sygdom og død blandt personer under 65 år. Man behøver ikke drikke 30 genstande dagligt for at blive ramt. Men drikker man mere end de anbefalede 14-21 genstande ugentligt øges risikoen. Især synes det farligt at drikke uden for måltiderne dagligt.

Antioxidant

Kaffe har mange biologisk aktive bestanddele, foruden koffein. Blandt andet antioxidante og antiinflammatoriske stoffer som chlorogensyre, kahweol og cafestol, og der er tegn på, at disse kan "give beskyttelse mod leverfibrose," bemærker forskerne.

Foruden en direkte biokemisk virkning, kan kaffe også indirekte beskytte mod skrumpelever, foreslår forskerne. For eksempel viser laboratorieundersøgelser, at forskellige forbindelser, der findes i kaffe blokerer hepatitis B og C virus, som forårsager leverbetændelse. Andre undersøgelser viser at kaffe reducerer risikoen for diabetes 2, som også er en risikofaktor for skrumpelever.

Kaffe, te og kakao | 08. jul 2014

5 grunde til at drikke kaffe før træningen

Et par kopper kaffe kan sikre at din træning bliver mere effektiv og at du taber dig.

Forskerne konkluderer, at sammenhængen mellem øget daglig kaffeforbrug og reduktion i risikoen for skrumpelever er stor - større end mange medikamenter, der anvendes til forebyggelse af sygdom.

"For eksempel reducerer statinbehandling risikoen for kardiovaskulær sygdom med 25 procent."

De peger også på, at kaffe i modsætning til mange medikamenter generelt er veltolereret og har en fremragende sikkerhedsprofil.