Der er mange sunde grunde til at drikke rødvin - så længe man holder sig til et glas eller to om dagen.

10 sunde grunde til at drikke rødvin

7. Fedtlever

Forskere ved University of Californias San Diego School of Medicine udfordrede i 2008 vanetænkningen med en undersøgelse, der viser, at moderate mængder rødvin, ikke kun er sikkert for leveren, men faktisk kan nedsætte forekomsten af ikke-alkoholisk fedtlever sygdom.

Den befolknings-baserede tværsnitsundersøgelse af næsten 12.000 deltagere omfattede 7.211 ikke-drikkere og 4.543 moderat drikkende. Moderat alkoholforbrug blev defineret som op til et gennemsnit på en drink om dagen af enten 12 cl vin 35 cl øl, eller 3 cl spiritus. Alle deltagere blev interviewet om deres gennemsnitlige alkoholforbrug igennem livet.

Mens ikke-drikkere i 14,3 procent af tilfældene havde fedtlever, havde kun 8,6 procent af de moderat drikende ikke alkoholisk fedtlever.

Læs undersøgelsen her...

8. Prostatakræft

En undersøgelse af 1.456 mænd viste i 2007, at 52 procent færre mænd risikerede at blive diagnosticeret med prostatakræft, hvis de drak moderate mængder rødvin (4-7 glas om ugen).

Forskerne fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle fandt ingen sammenhæng mellem alkohol i almindelighed og risikoen for prostatacancer. Men da de gik et skridt videre og kiggede på de forskellige drikkevarer, konstaterede de en klar sammenhæng mellem rødvin og lavere risiko for prostatakræft.

Selv et glas om ugen reducerede mænds risiko for prostatakræft med 6 procent, meddelte forfatterne.

Læs mere...

9. Booster omega-3

Rødvin kan forøge mængden af omega-3 fedtsyrer i plasma og røde blodlegemer viste en europæisk undersøgelse i 2008.

Undersøgelsen er baseret på omfattende lægeundersøgelser, spørgeskemaer og læge-interview med 1.604 voksne fra London i England, Abruzzo i Italien, og Limburg i Belgien.

Resultaterne viste, at personer, der regelemæssigt drak moderate mængder vin, havde højere indhold af omega-3 fedtsyrer i blodet.

Forskerne mener at rødvin fungerer som en udløser, der øger indholdet af omega-3 fedtsyrer i kroppen.

Læs mere...

10. Blodtryk

Til sidst en måske kedelig grund for er vinen alkoholfri er den meget mere effektiv i forhold til dit blodtryk, viser et forsøg fra. bl.a. universitetet i Barcelona i 2012.

Forskerne studerede 67 mænd, der enten havde diabetes eller mindst tre kardiovaskulære risikofaktorer, og som spiste den samme mad samt drak en af følgende drikkevarer: omkring 30 cl rødvin, alkoholfri rødvin eller omkring otte cl gin. Alle mænd fulgte diæten i 4 uger.

Den alkoholfri rødvin øgede deltagernes niveauer af nitrogenoxid, som hjalp til at mindske både det systoliske og det diastoliske blodtryk, siger forskerne. Nitrogenoxid er et molekyle i kroppen, der hjælper blodkarrene med at slappe af og fører mere blod til dit hjerte og organerne.

Rødvinen med alkohol medførte kun et meget lille fald i blodtrykket, og gin-drikkerne havde slet ingen ændring.

Læs mere...