Søg på Klog KostØl eller kaffe: Vælg rigtigt og lev længere

 

Kaffe og øl er modpoler som drikke. Kaffe kvikker op, mens øl sløver. Og det gælder måske også påvirkningen af din livslængde.

Forskere fra Tel Avivs Universitets Institut for Molekylær Mikrobiologi og Bioteknologi har nemlig opdaget, at de to drikkevarer også kan have modsatrettede effekter på dine gener.

Gennem test af en slags gær, der deler mange vigtige genetiske ligheder med mennesker, fandt forskerne, at koffein forkorter og alkohol forlænger telomerer, der som plasticstykket for enden af et snørebånd beskytter kromosomerne mod at blive opløst. Telomererne forkortes ved hver celledeling og menes derfor at have betydning for aldring og kræft.

"For første gang har vi identificeret nogle miljømæssige faktorer, der ændrer telomerers længde, og vi har vist, hvordan de gør det," siger professor Martin Kupiec, der har fået undersøgelsen offentliggjort i PLoS Genetics.

"Det kan måske en dag bidrage til forebyggelse og behandling af sygdomme hos mennesker."

Telomerer er afgørende for at sikre, at DNA-strengene bliver repareret og kopieret korrekt. Hver gang en celle deler sig, kopieres kromosomerne til den nye celle med lidt kortere telomerer. Til sidst bliver telomererne for korte og cellen dør. Kun køns- og kræftceller har mekanismer, der kan sikre dem mod enne skæbne - de kan dele sig for evigt.

Forskerne satte sig for at viderearbejde på en undersøgelse fra 2004 af den Nobelpris-vindende molekylærbiolog Prof. Elizabeth Blackburn, som antydede, at følelsesmæssig stress forårsager afkortning af telomerer formentlig ved at generere frie radikaler i cellerne. Forskerne dyrkede derfor gærceller under forhold, der genererer frie radikaler, for at teste effekten på telomerers længde. Men de blev overraskede over at konstatere, at længden ikke ændrede sig.

Drik moderat

De fortsatte med at udsætte gærcellerne for 12 andre miljømæssige stressfaktorer. De fleste af de stressfaktorer - fra temperatur-og pH-ændringer til forskellige lægemidler og kemikalier - havde ingen effekt på telomer længde. Men en lav koncentration af koffein, svarende til mængden, der findes i en kop espresso, forkortede telomererne, mens en 5-7 procents ethanolopløsning forlængede telomerer.

Det vil sige at kaffe skulle forkorte livet, mens et glas alkohol svarende til en stærkøl kan forlænge det.

Resultaterne strider imod adskillige tidligere undersøgelser, der har vist at kaffe påvirker levetiden positivt, men det kan skyldes at antioxidanter i kaffen til gengæld har vist sig positivt at kunne påvirke risikoen for hjertekar-problemer.

For at forstå disse ændringer scannede forskerne 6.000 stammer af gær, hver med et forskelligt gen deaktiveret. Derefter gennemførte de genetiske tests på stammer med de længste og korteste telomerer, hvorved de afslørede, at to gener, RAP1 og Rif1, er de vigtigste til at påvirke miljømæssige stressfaktorer og telomerers længde. I alt interagerer omkring 400 gener i opretholdelsen af telomerernes længde, konstaterede forskerne.

Det er bemærkelsesværdigt, at de fleste af disse gærgener også er til stede i menneskets genom.

"Det er første gang, nogen har analyseret et komplekst system , hvor alle de gener, der påvirker det, er kendt," siger professor Kupiec, der erkender, at der er behov for mere laboratoriearbejde for at bevise en årsagssammenhæng, ikke bare en simpel sammenhæng mellem telomerers længde og aldring eller kræft. Først da kan de sige, om de menneskelige telomerer reagerer på de samme måder og om det kan resultere i medicinske behandlinger eller kostråd .

"Prøv at slappe af og drikke lidt kaffe og en lille øl," lyder professor Kuoiecs foreløbige råd.