Skip to main content
logo for klog kost

Mælk øger risikoen for prostatakræft

Mænd skal ike drikke for meget mælk, men til gengæld spise rigeligt med fibre og fuldkorn for at reducere risikoen for prostatakræft, viser tre nye undersøgelser.

{snippet start}

Tidligere undersøgelser har vist, hvordan stofskifte-problemer som fedme, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol kan påvirke udviklingen af prostatakræft.

Mænd med risiko for eller diagnosticeret med prostatakræft rådes ofte til at foretage justeringer eller ændringer i deres kost og livsstil.

Selv om virkningen af disse ændringer ikke altid er veldokumenteret er der så mange tegn på at ændringer af livsstilsfaktorer kan reducere risikoen for prostatakræft.

De tre nye undersøgelser blev præsenteret på det årlige videnskabelige møde i American Urological Association (AUA).

Fiber og fuldkorn reducerer risikoen

Den første undersøgelse fra Duke University og Durham VA Medical Center viste at en kost med et højt indhold af kulhydrater og lavere indhold af protein og fedt kan nedsætte risikoen for prostatakræft hos nogle mænd.

Undersøgelsen er baseret på data fra en igangværende undersøgelse af 156 mænd med biopsibekræftet prostatakræft og 274 uden.

{module 120}

Deltagerne udfyldte et spørgeskema om deres spisevaner og efter at have taget højde for alder, race, BMI og kalorieindtag, konstaterede forskerne, at flere komplekse kulhydrater (dvs. fiber og fuldkorn) var forbundet med en reduceret risiko for prostatakræft.

Mælk øger risikoen

En anden undersøgelse fra University of Southern, Harvard School of Public Health, Cancer Prevention Institute og Stanford Cancer Institute viser at et højt kalcium-indhold i blodet på grund af et højt mælkeforbrug kan spille en rolle i risikoen for fremskreden prostatacancer.

Forskerne analyserede data fra California Collaborative Prostate Cancer studie, der er en multietnisk befolknings-baseret, case-kontrol studie, der undersøgte patienternes totale indtag af mejeriprodukter - mælk, yoghurt, is og ost - og risikoen for prostatakræft.

Mælkeforbrug blev forbundet med en øget risiko for fremskreden prostatakræft, ikke lokaliseret sygdom, mens yoghurt, is og ost forbrug ikke var forbundet med fremskreden prostatakræft eller kræft kun lokaliseret inde i prostataen.

Flere stofskifteproblemer øger risikoen

Den tredje undersøgelse fra Duke University Medical Center, Washington University School of Medicine og Arthur Smith Institut for urologi i New York undersøgte effekten af flere stofskifte-problemer som bl.a. fedme, forhøjet blodtryk og forhøjet fastende glukose på risikoen for prostatakræft.

Forskerne gennemførte en retrospektiv analyse af 6.426 mænd (3.058 med prostatakræft), som blev korrigeret for alder, race, geografisk region, prostata-specifikt antigen (PSA) niveau, prostata volumen og digital rektal eksamen resultater. Omkring 2.171 af mænden havde et af stofskifteproblemerne, mens 724 havde to og 163 havde tre eller fire.

I løbet af undersøgelsen blev 1.447 af disse mænd diagnosticeret med prostatakræft.

Resultaterne viste at to eller flere stofskifteproblemer var forbundet med en øget risiko for alvorlig prostatakræft, men havde man kun et stofskifteproblem var det ikke forbundet med en øget risiko for hverken mild eller alvorlig prostatakræft.

"Undersøgelserne giver interessante observationer af, hvordan stofskifteproblemer, som kan være et resultat af kost og livsstil, kan påvirke risikoen for at blive diagnosticeret med prostatakræft," siger dr. Scott Eggener, der er lektor i kirurgi-urologisk onkologi ved University of Chicago.

"Selv om der klarter behov for mere forskning på dette områder, viser disse data tydeligt at en sund livsstil bør have høj prioritet i forebyggelsen af prostatakræft."