Søg på Klog KostMælk bremser slidgigt i knæet

 

Fedtfattig mælk kan sinke udviklingen af slidgigt i knæet hos især kvinder, viser en stor røntgenundersøgelse af over 2.000 slidgigt-patienter.

Undersøgelsen fra Brigham & Women's Hospital i Boston, Massachusetts, viste til gengæld at kvinder, der spiste ost fik forværret deres slidgigt i knæet hurtigere. Yoghurt påvirkede ikke udviklingen af slidgigt hos hverken mænd eller kvinder.

Slidgigt er en almindelig, degenerative ledsygdom, der er årsag til smerte og hævelse af leddene i hånden, hofter eller knæ. Op mod 800.000 danskere lider af slidgigt. Selv om undersøgelser peger på fedme, almindelige skader og nogle sportsgrene som risikofaktorer for slidgigt i knæet, så er årsagen fortsat uklar.

"Mælk spiller en vigtig rolle for vores knogler," forklarer undersøgelsens hovedforfatter dr. Bing Lu, der påpeger at det er den største undersøgelse, der har undersøgt virkningen af mejeriprodukter på udvikling af slidgigt i knæet."

I alt 2.148 deltagere (888 mænd og 1.260 kvinder) med slidgigt i knæet blev bedt om at redegøre for deres kostvaner og livsstil. Desuden blev bredden på ledspalten i deres knæ målt med røntgen for at vurdere hvor langt deres slidgigt havde udviklet sig. Røntgenundersøgelserne blev derefter gentaget efter 12, 24, 36 og 48 måneder.

Et glas om dagen

Resultaterne er offentliggjort i American College of Rheumatology (ACR ) tidsskrift, Arthritis Care & Research og viste et fald i udviklingen af slidgigt på over 30 procent for kvinder, der drak et glas mælk om dagen i forhold til kvinder, der ikke drak mælk.

Bredden på ledspalten for kvinder, der ikke drak mælk, var formindsket med 0,38 mm, mens den for kvinder, der drak over 7 glas om ugen, kun var formindsket med 0,26 mm.

Resultaterne var de samme efter at forskerne havde justeret for sygdommens sværhedsgrad, body mass index (BMI) og kostfaktorer. Ingen sammenhæng mellem mælk og bredden på ledspalten blev konstateret hos mænd.

"Vores resultater tyder på, at kvinder, der ofte drikker mælk kan forsinke udviklingen af slidgigt," konkluderer Dr. Lu, der dog ikke kan komme med nogen forklaring på sammenhængen.