Søg på Klog KostLaktose-intolerance påvirkes af miljøet

Intolereance over for laktose, mælkesukker, kan skyldes nogle af de samme mekanismer, der ligger til grund for mentale sygdomme som skozifreni og Alzheimers.

 

Det mener forskere fra bl.a. University of Toronto, Canada, der har undersøgt den såkaldte epigenetiske gen-udvikling i tyndtarmen hos både mennesker og mus.

Mere end 65 procent af voksne på verdensplan er laktoseintolerante og kan ikke behandle laktose. 

De fleste mennesker mister langsomt evnen til at nedbryde laktose med alderen, men ikke alle mister evnen og det sker hurtigere for nogle end for andre.

Laktose nedbrydes af et enzym, laktase, der produceres af et et gen, som mange mennesker mangler.

"Det spørgsmål, vi stillede, er hvorfor denne ændring sker over tid? Alle nyfødte er i stand til at fordøje laktose, uafhængigt af deres genetiske variation," siger hovedforfatter Dr. Arturas Petronis, leder af Krembil Family Epigenetik Laboratory i Campbell Family Mental Health Research Institute ved Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) i Toronto.

"Nu ved vi, at epigenetiske faktorer akkumuleres i meget forskelligt tempo hos hver person, afhængigt af de genetiske varianter af laktase genet."

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Nature Structural and Molecular Biology, viser, at en kombination af genetik og epigenetik - der betyder at gener påvirkes af miljøet eller livsstilsvaner, som for eksempel rygning eller fedme - kan forklare, hvordan laktoseintolerance udvikler sig over tid. Og forskerne mener, at disse grundlæggende principper kan anvendes til studiet af mere komplekse psykiske sygdomme såsom skizofreni, bipolar lidelse eller Alzheimers sygdom. Alle disse lidelser er også påvirket af genetik, men det tager årtier før de kliniske symptomer udvikler sig, fortæller Dr. Petronis, som også er formand for Skizofreni Studierne ved University of Toronto.

"Både laktose intolerance og skizofreni er nedarvet. Desuden opstår ingen af tilstandene i de første leveår, men snarere år eller endda årtier senere," siger han. 

Med tiden sker disse epigenetiske ændringer og inaktivere laktase genet hos nogle - men ikke alle - personer. Og så vil de begynde at opleve symptomer på laktose intolerance.

"Psykiske sygdomme er langt mere komplekse og implicerer mange flere gener og epigenetiske ændringer. Men i det væsentlige, kan de samme molekylære mekanismer ligge til grund for sygdomme som skizofreni, der først opstår senere i den tidlige voksenalder," siger Dr. Petronis.