Søg på Klog KostØkologisk mælk og kød indeholder mere omega-3

Der er flere af de sunde fedtsyrer i græs og kløver, som økologiske opdrættede køer spiser, og det sætter sig i kødet og i mælken.

 

Det viser en ny engelsk analyse fra Newcastle University, der har gennemgået 196 tidligere undersøgelser om mælk og 67 om kød, for at finde ud af hvor stor forskel, der er på næringsindholdet mellem konventionelle og økologisk produkter.

Resultaterne viser blandt andet at økologisk produceret mælk og kød indeholder omkring 50 procent mere af de gavnlige omega-3 fedtsyrer end de konventionelle produkter.

Det gør dog ikke den store forskel i forhold til de anbefalede mængder, da man stadig skal drikke omkring 5-6 liter sødmælk for at få de anbefalede daglige mængder på omkring 800-1000 mg omega-3 fedtsyrer. Det kan man meget nemmere opnå ved at spise et enkelt stykke laks ugentligt. Mens 100 ml mælk indeholder omkring 16 mg (0,016 gram) omega-3 fedtsyrer, indeholder 100 gram laks over to gram.

"Omega-3 fedtsyrer er knyttet til reduktioner i hjerte-kar-sygdomme, forbedret neurologisk udvikling og funktion, og bedre immunforsvar, siger Chris Seal, professor i fødevareøkonomisk human ernæring på Newcastle University og chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i British Journal of Nutrition.

Ifølge forskerne har den økologiske mælk dog især et højere indhold af meget langkædede omega-3 fedtsyrer, der pr. 100 ml svarer til tre procent af det anbefalede daglige behov på ca. 250 mg.

Andre positive forskelle i fedtprofilerne inkluderede et lavere indhold af myristinsyre og palmitinsyre i økologisk kød og forholdsmæssigt flere omega-3 fedtsyrer end omega-6 fedtsyrer i økologisk mælk. Højere indhold af fedtopløselige vitaminer såsom E-vitamin og carotenoider samt 40 procent mere CLA i økologisk mælk blev også observeret.

Undersøgelsen viste, at de mere positive fedtprofiler i økologisk mælk var tæt forbundet med mere udendørs græsning og mindre foder.

Få undersøgelser

"Folk vælger økologisk mælk og kød af tre hovedårsager: Forbedret dyrevelfærd, de positive virkninger af økologisk landbrug på miljøet, og de opfattede sundhedsmæssige fordele. Men vi ved meget lidt om den ernæringsmæssige kvalitet," siger Newcastle Universitets professor Carlo Leifert, som ledede undersøgelserne.

"Flere af forskellene er resultatet af en lavere produktionsintensitet, hvor udendørs-opdrættet, græs-fodrede dyr producere mælk og kød, der konsekvent har et højere indhold af ønskelige fedtsyrer, men lavere indhold af fedtsyrer, der kan fremme hjertesygdomme og andre kroniske sygdomme."

Undersøgelsen er en fortsættelse af tidligere undersøgelse fra forskerne, der har fokuseret på sammensætningen af ​​økologiske og konventionelt dyrkede afgrøder.

En tidligere undersøgelse - også offentliggjort i British Journal of Nutrition - viste, at økologiske afgrøder og økologisk-baserede fødevarer har op til 60 procent højere indhold af en række centrale antioxidanter end konventionelt dyrkede afgrøder og indeholdt mindre af det giftige metal cadmium.

"Vi har uden tvivl vist, at der er forskelle mellem økologiske og konventionelle fødevarer. Tilsammen tyder de tre undersøgelser om afgrøder, kød og mælk på, at en omlægning til økologisk frugt, grøntsager, kød og mælkeprodukter ville give betydeligt højere mængder af antioxidanter og omega-3 fedtsyrer," siger professor Leifert.

"Vi har brug for væsentligt mere, veldesignede studier og undersøgelser, før vi præcist kan vurdere forskellene på kød fra forskellige husdyr og for mange ernæringsmæssigt vigtige vitaminer og mineraler, men også giftmetal og pesticidrester, da der i dag er for få data til at lave sammenligninger.

"Men det faktum, at der nu er flere mor og barn undersøgelser, der forbinder økologiske fødevarer med positive sundhedsmæssige virkninger, viser, hvorfor det er vigtigt yderligere at undersøge virkningen af ​​den måde, vi producerer vores mad på."