Søg på Klog Kost

Tre glas mælk om dagen fordobler dødeligheden hos kvinder og forøger også risikoen for hoftebrud, viser den svenske undersøgelse.

Kvinders dødelighed fordobles af for meget mælk

Tre eller flere glas mælk om dagen kan være skadeligt for kvinders helbred og øge deres dødsrisiko.

 

Det viser en svensk undersøgelse af sammenhængen mellem både mænds og kvinders forbrug af mælk og deres helbred, som netop er offentliggjort i British Medical Journal.

Undersøgelsen viser at især kvinder risikerer både liv og lemmer ved at drikke for meget mælk. Faktisk medfører tre glas mælk om dagen en dobbelt så stor risiko for at dø inden for 20 år, som for kvinder der drikker mindre end to glas om ugen.

Samtidig viste undersøgelsen fra Uppsala Universitet at kvinder risiko for knoglebrud steg støt med mængden af mælk, de drak. Mælk promoveres ellers både af læger og diætister som et vigtigt middel til at få både tilstrækkeligt kalcium og D-vitamin mod risikoen for knogleskørhed.

Undersøgelsen strider da også mod de fleste tidligere undersøgelser af helbredseffekterne ved mælk.

Mælk indeholder 18 ud af 22 essentielle næringsstoffer. Det høje indhold af calcium og D-vitamin i mælk og betydningen for udviklingen af sunde knogler fremhæves som et grundelement for børns udvikling.

Men den nye undersøgelse stiller alvorlige spørgsmål ved om eller hvor meget mælk kvinder bør drikke.

Synderen kunne være galactose, et simpelt sukker, der findes i mælk, mener en af undersøgelsens forfattere dr. Karl Michaelsson, professor i medicinsk epidemiologi og senior konsulent i ortopædkirurgi ved Uppsala Universitet i Sverige.

"Det kan måske fremkalde oxidativt stress og lavniveau inflammation, der kan påvirke dødelighed og knoglebrud," siger Michaelsson.

Forskernes resultater er baseret på analyser af data fra to store svenske befolkningsunders'gelser: en med 61.433 kvinder i alderen 39-74 år, og en anden med 45.339 mænd i alderen 45 til 79 år. Gennem spørgeskemaer om deres madvaner fik forskerne data om dagsforbruget af almindelige føde- og drikkevarer.

Undersøgelsen af kvinderne startede mellem 1987 og 1990, mens undersøgelsen af mændene starte i 1998. I 2010 gennemgik forskerne deltagernes deres helbredstilstand og konstaterede at 15.541 kvinder var døde og at 17.252 kvinder havde en fraktur. 10.112 mænd var døde og 5379 mænd havde en fraktur.

Mindre risiko for mænd

Forskerne konstaterede, at kvinder, der drak tre eller flere glas (minimum 680 ml) mælk om dagen havde næsten dobbelt så stor risiko for at dø sammenlignet med kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

Og kvinder, der drak mere mælk havde også en højere risiko for enhver form for fraktur - især for hoftebrud, hvor risikoen var 60 procent højere.

Selvom forskerne konstaterede, at mænd, der drak 3 eller flere glas mælk havde en lidt - 10 procent - højere risiko for at dø sammenlignet med dem, der drak mindre end et glas, havde mænd ikke en højere risiko for fraktur.

Læs videre på næste side

  • 1
  • 2