Søg på Klog Kost

Personer, der drikker 2-7 små glas vin om ugen, har en lavere risiko for depression.

Et lille glas rødvin beskytter mod depression

 

Drikker du et glas vin om dagen fordi du vil beskytte dig mod hjerteproblemer, så glæd dig over at det også beskytter dig mod depression.

Vin i moderate mængder er nemlig ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i BMC Medicine forbundet med en lavere risiko for at udvikle depression.

Tidligere undersøgelser har ellers vist, at et stort alkoholforbrug er relateret til psykiske problemer som depression, kun få studier har kigget på sammenhængen mellem psykisk helbred og et moderat forbrug af alkohol.

De nye resultater er baseret på en befolkningsundersøgelse, der har fulgt over 5.500 moderat drikkende personer i op til syv år, og viser et omvendt forhold mellem indtagelse af alkohol og forekomst af depression.

Undersøgelsens deltagere er fra PREDIMED undersøgelsen og i alderen 55 til 80 år, de havde aldrig lidt af depression eller haft alkohol-relaterede problemer da undersøgelsen begyndte.

Deres alkoholforbrug, psykiske helbred og livsstil blev fulgt i op til syv år gennem årlige besøg, gentagne lægeundersøgelser, interviews med diætister og spørgeskemaer.

Mere vin, mindre depression

Den vigtigste alkoholholdige drik, som undersøgelsens deltagere drak var vin. Analyser viser, at deltagere, der drak moderate mængder vin hver uge havde mindre risiko for at lide af depression.

Deltagere, der drak 2-7 små glas vin om ugen, havde den laveste risiko for depression.

Og resultaterne var markante, selv efter at forskerne justerede dem for livsstils- og sociale faktorer, der kunne påvirke dem - eksempelvis rygning, kosten og ægteskabelig status.

"Moderat alkoholforbrug kan have samme beskyttende virkning som vi har observeret i forbindelse med hjertesygdomme. Faktisk menes det, at depression og koronar hjertesygdom deler nogle fælles sygdomsmekanismer," siger professor Miguel A. Martínez- González, fra universitetet i Navarra (Spanien), der er artiklens hovedforfatter.

Tidligere undersøgelser har vist, at ikke-alkoholiske forbindelser i vinen, som resveratrol og andre phenolforbindelser kan have beskyttende virkninger på bestemte områder af hjernen.