Skip to main content
logo for klog kost

Flavonoider i appelsiner, te og løg hindrer æggestokkræft

Flavonoler og flavanoner i te, citrusfrugter og frugtsaft, kan nedsætte risikoen for kræft i æggestokkene med helt op til 21 procent.

{snippet start}

Det viser en stor befolkningsundersøgelse med næsten 180.000 kvinder, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition og som har set på hvordan seks almindelig underklasser af flavonoider - flavanoner, flavonoler, anthocyaniner, flavan-3-oler, flavoner og polymere flavonoider - påvirker risikoen for epitel æggestokkræft.

Undersøgelsen viste sig at kunne forbinde indtaget af 75 mg flavanol og flavanon per dag med en lavere risiko for kræft i æggestokkene, især hos kvinder mellem 30 og 55 år.

Stofferne blev identificeret som den vigtigste flavonoid-gruppe, som deltagerne indtog i et omfang mellem 95.4 og 274.7 mg/dag og hvor der var en bemærkelsesværdig sammenhæng mellem flavanonen proanthocyanidin og en lav risiko for dødelige tumorer.

"Det tydede på, at flavanoner var stærkere forbundet med en lavere risiko for overfladisk (serøse) invasive tumorer end risikoen for andre tumorer. Da serøse tumorer har tendens til at være sværere at helbrede, kan det have stor betydning for forebyggelse."

Flavonoider findes i en række fødevarer og drikkevarer som frugt, grøntsager, te og vindruer men kun få studier har undersøgt sammenhængen mellem disse forbindelser og risikoen for æggestokkræft.

"Så vidt vi ved er dette den første befolkningsundersøgelse, der antyder en præventiv effekt af flavanoner mod risikoen for kræft i æggestokkene," skriver de.

Undersøgelsen omfattede 171.940 kvindelige deltagere i alderen 25 til 55 år. Hver deltager har fuldført et spørgeskema for at vurdere risikofaktorer for kræft og hjertekar-sygdomme samt opfølgende spørgeskemaer om livsstilsfaktorer og sygdomme.

Deres indtag af flavonoider blev registreret i mad-frekvens spørgeskemaer hvert fjerde år.

Appelsiner og appelsinjuice viste sig at være de vigtigste kilder til flavonoider blandt deltagerne og blev indtaget af hhv. 27 procent og 54 procent. Sort te var en anden væsentlig kilde, som 31 procent af deltagerne drak, efterfulgt af løg (20%) og æbler (10%).