Skip to main content
logo for klog kost

Bygkerner reducerer din appetit og diabetes-risiko

En særlig blanding af kostfibre i byg gør det effektivt til at reducere blodsukkeret og risikoen for diabetes. 

{snippet start}

Det afslører en ny undersøgelse fra Lund Universitetet i Sverige, der også viser at kornsortens kostfibre reducerer folks appetit og risiko for hjerte-kar-sygdom.

"Det er overraskende, men lovende, at den rigtige blanding af kostfibre - i en kort periode - kan skabe så bemærkelsesværdige sundhedsmæssige fordele," siger Anne Nilsson, lektor ved Food for Health Science Centre og en af ​​forskerne bag undersøgelsen.

Byg har et højt indhold af såkaldt resistent stivelse og ikke-stivelsesholdige polysakkarider, der stort set passerer tarmen uden at blive nedbrudt.

Undersøgelsen blev udført med 20 raske midaldrende deltagere, der blev bedt om at spise brød, der stort set var lavet af bygkerner, i tre dage - til morgenmad, frokost og aftensmad. Ca. 11-14 timer efter deres sidste måltid dagligt blev de undersøgt for risikoindikatorer for diabetes og hjerte-kar-sygdom.

Forskerne fandt, at deltagernes stofskifte forbedredes i op til 14 timer i form af et fald i blodsukkeret og insulin-niveauet, stigende insulinfølsomhed og forbedret kontrol med appetiten. Virkningerne opstår fordi den særlige blanding af kostfibre i bygkerner i tarmen stimulerer en forøgelse af gode bakterier og frigivelse af ​​vigtige hormoner.

"Efter at have spist brødet lavet af bygkernee, så vi en stigning i tarmhormoner, der regulerer stofskiftet og appetiten, og en stigning i et hormon, som hjælper med at reducere kronisk inflammation. Med tiden kan dette bidrage til at forhindre forekomst af både hjerte-kar-sygdomme og diabetes, "siger Anne Nilsson, der har fået undersøgelsen offentliggjort i British Journal of Nutrition.

I en tidligere undersøgelse i samarbejde med Göteborg Universitet fandt forskerne også, at kostfibre fra bygkerner medførte en stigning i tarmbakterien Prevotella COPRI, som har en direkte regulerende effekt på blodsukkeret og hjælper med at mindske andelen af en type tarmbakterier, der betragtes som usunde.

Effekterne af bygkerner er påvirket af sammensætningen af ​​den enkeltes tarmflora, hvilket betyder, at folk med lave koncentrationer af Prevotella COPRI bakterier oplevede mindre virkning fra deres indtag af bygprodukter. Mere byg kunne dog hjælpe med at stimulere væksten af ​​bakterien.

Forskerne håber, at mere viden om virkningen af ​​specifikke kostfibre på menneskers sundhed forhåbentlig vil resultere i, at butikker tilbyder flere fødevarer med sunde egenskaber som bygkerner, håber forskerne. Ambitionen er også at få flere folk til at bruge byg i måltider for eksempel i salater, supper og gryderetter, eller som et alternativ til ris eller kartofler.

  • Oprettet den .