Skip to main content
logo for klog kost
Undersøgelsen giver ikke grundlag for at udelukke ellers sunde fødevarer fra børns diæt, men understreger nødvendigheden af en varieret kost.

Kalcium og E-vitamin kan medføre DNA-skader hos børn

Kalcium, E-vitamin og lutein - som er mikronæringsstoffer, der findes i fødevarer som spinat og æg - øger risikoen for DNA-skader hos børn.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Telethon Kids, som er et australsk forskningsinstittut, der er specialiseret i børns helbred.

Her har forskerne undersøgt 16 mikronæringsstoffers påvirkning af biomarkører for DNA-skader hos 462 børn på hhv. 3, 6 og 9 år.

Og tilsyneladende risikerer børn DNA-skader af kalcium, e-vitamin og lutein, som senere i livet kan betyde tidlig kræft eller andre helbredsproblemer. 

Ifølge undersøgelsens resultater er calcium forbundet med en øget risiko for nekrose (celledød) og mikrokerner - der er replikerede celler, som ofte kun indeholder en del af et kromosom.

Men professor Milne uderstreger, at kalcium er reguleret i blodbanen og at sammenhængen ikke behøver at skyldes kalcium fra kosten.

Lutein, der findes i fødevarer som grønkål og spinat, var forbundet med unormale kromosomer.

E-vitamin, der er en antioxidant som findes i æg og mange plante-baserede olier, herunder hvedekim, var også forbundet med en øget risiko for nekrose.

Men samtidig var for lidt E-vitamin også forbundet med unormale kromosomer og forprogrammeret celledød, hvor en celle effektivt begår selvmord.

Forskerne mener at E-vitamins uventede sammenhæng med celledød kan skyldes inflammation.

Problemer som voksen

Da DNA-skader akkumuleres med alderen tyder deres forskning på, at forkert kost kan medføre større og tidligere helbredsproblemer senere hen i livet.

"Hvis dårlig ernæring hos børn medfører DNA-skader i denne vigtige vækstfase af livet, så kan det meget vel bidrage til risikoen for kræft og andre sygdomme senere i livet," siger professor Elizabeth Milne.

{module also vitamineral}

"I virkeligheden kunne det være, at dårlig ernæring i barndommen har en endnu større negativ indflydelse på det fremtidige helbred pga. DNA-skader end dårlige madvaner senere."

I barndommen er en væsentligt større andel af cellernes DNA i udviklingsfasen -  og kan derfor være mere følsomme over for mikronæringsstoffer.

Mikronæringsstoffer er nødvendige for at syntetisere nukleotider, der er involveret i DNA-kopiering og reparation.

Tidlig beskadigelse af DNA medfører en større risiko på grund af børns større celledeling, der kan betyde, at en defekt kopi af DNA vil sprede sig tidligt og øge antallet af defekte celler, som kan medføre kræft i voksenalderen.

Undersøgelsen af børn undersbygger tidligere forskning, der viser at både mangel på og overskud af folat, vitamin B12 og zink er forbundet med DNA-skader i hvide blodlegemer.

Og selv om undersøgelsen ikke er stor nok til at foretage nogen som helst anbefalinger om at spise mindre spinat eller æg, så understreger resultaterne betydningen af ​​en varieret og sund kost i barndommen.