Skip to main content
logo for klog kost

9 sunde grunde til at spise jordbær

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Jordbær er uden tivivl danskernes favoritbær, selv om blåbær har fået ry for at være det sundeste og efterhånden sælges året rundt. Men om sommeren er jordbærrene konge.

Og selv om blåbær i en uendelig mængde af undersøgelser er blevet fremhævet som sundt for alverdens lidelser, så er jordbær faktisk på mange måder lige så sunde. Bl.a. fordi de har mange af de samme sunde flavanoider og andre antioxidanter som blåbær.

Jordbær har halvt så mange kulhydrater som blåbær, men indeholder lidt færre af de vigtige vitaminer og mineraler. Til gengæld har jordbær et højt indhold af stofferne fisetin og quercetin, som begge er vigtige i forebyggelsen af flere lidelser.

Her er 9 sunde grunde til at spise jordbær:

1. Hjertet

Jordbær indeholder høje niveauer af flavonoider, som bl.a. også findes i blåbær, brombær og vindruer. En specifik underklasse af flavonoider, kaldet anthocyaniner, kan hjælpe med at spile arterierne ud, modvirke åreforkalkning og andre hjertekar-problemer.

En undersøgelse fra Harvard viste i 2013, at tre portioner jordbær om ugen reducerer kvinders risiko for hjerteanfald med en tredjedel. Resultaterne er baseret på analyser af 93.600 kvinders risiko for hjerteproblemer efter at de igennem 18 år havde udfyldt spørgeskemaer om deres spisevaner og anden livsstil hvert 4. år.

I løbet af undersøgelsen forekom 405 hjerteanfald, der afslørede at kvinder, som spiste flest blåbær og jordbær havde en 32-procent reduktion i risikoen for hjerteanfald sammenlignet med kvinder, som højest spiste de bær en gang om måneden. Og det gjaldt også selv om kvinderne spiste mange andre frugter og grøntsager.

I en undersøgelse fra 2012 viste jordbær sig aktivt, at stimulere proteiner, der beskytter mod hjertesygdom.

Professor Paul Thornalley fra Warwick Medical School stod i spidsen for undersøgelsen, der opdagede at ekstrakt af jordbær positivt aktiverer et protein i kroppen kaldet 'Nrf2', som har vist sig at øge antioxidanter og andre beskyttelsesforanstaltende aktiviteter. Dette protein mindsker blodlipider og kolesterol, der fører til hjerte-kar-problemer.

Ernæringsindhold i jordbær

Find alle ernæringsoplysninger om jordbær her

"Vi har fundet ud af processen bag, hvordan jordbær øger det indbyggede forsvar, der holder celler, organer og blodkar sunde, og som kan reducere risikoen for at udvikle hjertekar-problemer som hjertesygdomme og diabetes," forklarer Professor Thornalley.

2. Kolesterol

En undersøgelse fra bl.a. Università Politecnica delle Marche i Italien, hvor forskerne bad frivillige om at spise et halvt kilo jordbær om dagen i en måned, resulterede i markante sænkninger af kolesterol-tallet.

Resultaterne er baseret på blodprøver fra de 23 frivillige, der indvilligede i at spise ekstra 500 gram jordbær hver dag oven i deres almindelige kost.

Resultaterne, som i begyndelsen af 2014 blev offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry, viser, at det totale kolesterol samt mængden af det dårlige kolesterol (LDL) og triglycerider faldt med hhv. 8,78 % , 13,72 % og 20,8%. Det gode kolesterol (HDL) forblev uændret.

3. Forhøjet blodtryk

Bare en kop jordbær eller blåbær om ugen kan reducere risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk, der er en væsentlig risikofaktor for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Det viste en undersøgelse fra 2011 af cirka 87.000 kvinder og 23.000 mænd, der blev fulgt gennem 14 år, hvor 29.018 kvinder og 5.629 mænd udviklede forhøjet blodtryk.

Undersøgelsen viste at personer, der spiste de største mængder anthocyaniner fra blåbær og jordbær havde en reduktion i deres risiko for at udvikle forhøjet blodtryk på 8 procent i forhold til de deltagere, der spiste færrest af de anthocyanin-rige bær.

Anthocyaniner er kraftige antioxidanter, der giver blåbær og jordbær deres stærke farver. Antioxidanten hjælper med at udspile blodkarrene, hvilket tillader en lettere blodgennemstrømning og en lavere risiko for højt blodtryk.

4. Diabetes

Jordbær har ikke bare et lavt glykæmisk indeks (40) og højt fiberindhold, som hjælper med at regulere blodsukker og holde det stabilt ved at minimere såkaldte peaks.

Forskere fra Salk Institute for Biological Studies opdagede i 2011, at hvad der svarer til cirka 37 jordbær om dagen kan reducere diabetiske komplikationer som nyresygdom og neuropati, der kan ende med følelsesløshed og amputation af fødder. Undersøgelsen viste, at fisetin, der er et flavonoid, som især findes i store mængder i jordbær, forebygger både nyre- og hjernekomplikationer hos diabetiske mus.

Læs 5 flere sunde grunde til at spise jordbær på side 2