Skip to main content
logo for klog kost
Sojaolie er mere fedende end kokosolie og fruktose.

Sojaolie feder mere end kokosolie og fruktose

Sojaolie er en af de mest brugte madolier i det asiatiske køkken og i forarbejde fødevarer, men viser sig at være mere fedende end både kokosolie og fruktose.

{snippet start}

Det er i hvert fald konklusionen efter et forsøg med mus, der viste at sojaolie ikke bare feder mere end fruktose, men også mere end kokosolie.

Det overraskende resultat er baseret på et forsøg, hvor mus blev delt op i fire grupper, der fik samme mængder kalorier med 40 procent fedt, hvilket svarer til gennemsnitsamerikanerens spisevaner.

Den ene gruppe fik en kost med kokosolie, som primært består af mættet fedt. En anden gruppe mus fik en kost, hvor ca. halvdelen af ​​kokosolie blev erstattet med sojaolie, som primært indeholder flerumættede fedtstoffer og er en hovedbestanddel i vegetabilsk olie. Det svarer til omtrent den mængde sojaolie, som amerikanere forbruger i øjeblikket.

De andre to diæter havde tilføjet fruktose svarende til den mængde, som mange amerikanere frobruger. Alle fire diæter indeholdt det samme antal kalorier og musene spiste lige meget hver dag. Således var forskerne i stand til at undersøge virkningerne af de forskellige olier og fruktose i forbindelse med et konstant kalorieindtag.

Sojaolien viste sig at medføre større vægtforøgelse, større fedtdepoter, fedtlever med tegn på skade, diabetes og insulinresistens i sammenligning med kokosolie. Også i sammenligning med fruktose-gruppen gjorde sojaolien også mere skade, selvom fruktosen havde flere negative effekter på nyren og medførte en markant stigning i rektal prolapse, hvor endetarmen har tendens til at stikke ud af anus, hvilket er et symptom på inflammatorisk tarmsygdom (IBD), der ligesom fedme er stigende.

Musene på den sojaolie-berigede kost tog næsten 25 procent mere på i vægt end kokosolie-musene og 9 procent mere på end fruktose-musene.

{module also slank}

"Det var en stor overraskelse for os - at sojaolie er en stårre årsag til fedme og diabetes end fruktose - især når du dagligt ser overskrifter om fruktoses rolle i den aktuelle fedmeepidemi," siger Poonamjot Deol, der stod for forsøget, som er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

I USA er forbruget af sojaolie steget meget i de sidste fire årtier, siden undersøgelser, der siden er blevet underkendt som fejlvisende, viste at mættet fedt var årsag til hjertekarproblemer. Det fik folk i den vestlige verden til at øge deres indtag af flerumættede fedtsyrer fra f.eks. vegetabilske olier som sojaolie.

Sojaolie findes overalt i forarbejdede fødevarer, margariner, salatdressinger og alle mulige snacks. Sojaolie tegner sig nu for 60 procent af spiseolien i USA.

Denne nye undersøgelse menes at være den første, der sammenligner virkningerne af mættet fedt, umættet fedt og fruktose på fedme, diabetes, insulinresistens og ikke-alkoholisk fedtlever sygdom, som sammen med hjertesygdom og forhøjet blodtryk, omtales som det metaboliske syndrom.

Ændrer genaktivitet

Undersøgelsen har også gennemført en omfattende analyse af ændringer i genaktiviteten og niveauet af metabolitter i leveren hos de fire grupper mus.

Analyserne tyder på at sojaolie væsentligt påvirker aktiviteten i ​​mange gener, der metaboliserer stoffer og andre udefrakommende forbindelser, som kommer ind i kroppen. Det kan betyde at sojaolien påvirker reaktionen på lægemidler og giftige stoffer i miljøet, hvis mennesker reagerer på samme måde som musene.

Forskerne har også lavet forsøg med majsolie, der også medførte mere fedme end kokosolie, men ikke helt så meget som sojaolie. De laver i øjeblikket også forsøg med svinefedt og olivenolie. De har ikke testet rapsolie eller palmeolie.

{module also mavefedt}

Forskerne pointerer, at de ikke har studeret virkningerne af kosten på hjerte-kar-sygdomme og skriver, at de vegetabilske olier kan være gavnlige for hjerte-sundhed, selv om de medfører fedme og diabetes.

De pointerer også, at der er mange forskellige typer af mættede og umættede fedtstoffer. Dette gælder især for de mættede fedtstoffer i animalske produkter, der har tendens til at have en længere kædelængde end de mættede fedtstoffer i kokosolie.

overvægt, fruktose, kokosolie, sojaolie